More


  Centru pentru primirea imigranţilor la Mădăras

  - Advertisement -

  imi

  Sute de cetăţeni din Mădăras, oraşul Ardud, au luat foc după ce au auzit că li se pregăteşte, pe ascuns, o mare surpriză. Mai exact, localnicii acuză faptul că Fundaţia Freres România desfăşoară un proiect prin care ar urma să se aducă la Mădăras mai mulţi refugiaţi. Oamenii au precizat că sunt dispuşi la orice formă de rezistenţă, inclusiv la violenţe. Prefectul Eugeniu Avram i-a calmat pe protestatari, dând asigurări că autorităţile judeţene vor face tot posibilul pentru a face lumină în acest caz. La rândul său, primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma, s-a întrebat cum este posibil ca autorităţile locale să nu fie contactate. Edilul şef s-a mai întrebat cum se poate ca un astfel de proiect să fie aprobat în timp record – de circa două luni – în timp ce proiectele autorităţii locale necesită chiar şi ani până când sunt aprobate.

  Un proiect pe ascuns?!
  Primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma, a acuzat faptul că proiectul s-ar desfăşura pe ascuns, inclusiv autorităţile locale aflând informaţia din rândul populaţiei. Nici chiar autorităţile judeţene nu au fost chestionate pe marginea acestui subiect. “Am primit nişte informaţii care au fost furnizate de persoanele care au fost prezente la un interviu pentru angajare la Fundaţia Freres România. S-a aflat că scopul angajărilor era pentru un grup de emigranţi pe care asociaţia respectivă ar dori să îi aducă în două dintre locaţiile pe care le deţine. În urma acestei informaţii, un grup de cetăţeni din Mădăras s-au deplasat ieri (marţi, n.red.), aducându-ne şi nouă la cunoştinţă. În urma acestei informaţii primite şi de către noi am sunat la diverse instituţii ale judeţului pentru a ne informa dacă este într-adevăr informaţia corectă. (…) Nimeni din judeţ nu avea cunoştinţe despre acest proiect”, a declarat Ovidiu Duma.

  Semne mari de întrebare
  Ovidiu Duma a precizat că ceva nu este în regulă cu acest proiect, în condiţiile în care acesta ar fi fost aprobat în timp record şi într-o stare de conspirativitate cvasi-totală. “Am aflat de preotul Iulian de la Biserica Calvaria, care în urma adunării a circa 150 de persoane din Mădăras la căminul cultural din localitate, şi a deplasării noastre la una dintre locaţiile acestei organizaţii, am aflat că proiectul a fost întocmit acum două luni şi deja şi câştigat. Ceea ce ne miră foarte mult, pentru că noi, care întocmim proiecte de finanţare, ştim că ne trebuie circa doi ani până când reuşim să obţinem în cel mai fericit caz o finanţare la un proiect. Dar în acest caz se pare că lucrurile s-au derulat foarte rapid. După cum am fost informaţi, în circa două săptămâni ar urma să se şi implementeze proiectul, în sensul de a fi adus, probabil pentru început, un număr de până la zece emigranţi”, s-a plâns primarul oraşului Ardud.

  Primăria refuză categoric un astfel de proiect
  Edilul şef a precizat pe un ton grav, imperativ, că nu acceptă în niciun caz un astfel de proiect pe raza oraşului Ardud. “Atât noi, ca şi autoritate publică locală, cât şi cetăţenii, i-am adus la cunoştinţă părintelui Iulian că nu agreăm, ba chiar suntem împotriva acestui proiect la nivelul comunităţii noastre. Şi, în acelaşi timp, am rămas nedumerit de ce nu s-a cunoscut absolut nimic la nivelul judeţului despre acest proiect şi despre această intenţie, care nu este una oarecare, ci este una cu implicaţii profunde asupra vieţii unei comunităţi, mai ales asupra unei comunităţi mici, aşa cum este localitatea Mădăras, care are 1.500 de locuitori”, a precizat Ovidiu Duma.

  Prefectul Avram face apel la calm
  Prefectul Eugeniu Avram şi-a arătat disponibilitatea de a face lumină în acest caz, asigurând comunitatea din Ardud şi, implicit Mădăras, de toată susţinerea autorităţilor publice. Totodată, prefectul Avram a precizat că trebuie să i se dea şansa liderului de proiect să îşi prezinte proiectul. “Este o nelinişte în comunitatea concetăţenilor noştri din localitatea Mădăras, şi nu numai. (…) Am vrut să avem cel puţin o întâlnire informală legat de ceea ce se cunoaşte la ora actuală. Din câte am înţeles, dumneavoastră, în calitate de reprezentant al autorităţii publice locale trebuie să fiţi informat despre proiectele care trebuie să se deruleze la dumneavoastră în unitatea administrativ-teritorială. Motiv pentru care vă rog să îi cereţi domnului lider al proiectului să vă dea toate documentele legate de acest proiect, ca să vedeţi intenţiile, scopul. Iar din punct de vedere al legalităţii, dacă dumneavoastră consideraţi, Instituţia Prefectului, cu serviciile publice deconcentrate de specialitate, vă stăm la dispoziţie pentru a ne edifica. Să vedem ce înseamnă acest proiect. (…) Protestul este dreptul dumneavoastră, dar nu violenţa”, a arătat Eugeniu Avram.

  Se riscă un război religios?!
  Unul dintre liderii comunităţii din Mădăras a precizat că amenajarea unui astfel de centru în acelaşi ansamblu de clădiri în care funcţionează şi o capelă greco-catolică ar duce la un război religios. Mai mult, localnicii nu sunt de acord cu prezenţa refugiaţilor sub nicio formă pe raza oraşului Ardud. “Noi, ca şi o comunitate mică de greco-catolici, ne-am amenajat o mică capelă şi am amenajat-o pe măsură, ca să facem slujbele greco-catolice. Într-o clădire în care se oficiază slujbe creştine, greco-catolice, mi se pare inadmisibil să aduceţi islamul. Cred că tot judeţul este de aceeaşi părere. (…) Am satul lângă mine, şi respingem sub orice formă o asemenea derulare de proiect în Mădăras, ca primind refugiaţi, imigranţi, toleraţi, cum zice domnul părinte. Nu acceptăm sub nicio formă. Iar satul este dispus să recurgă la orice, din câte am înţeles aseară (marţi, n.red.). Şi am văzut populaţia nervoasă. Sunt nevoiţi să recurgă la orice va fi nevoie, inclusiv violenţe”, a acuzat unul dintre localnici.

  Părerea localnicilor ajunge la Bucureşti
  Părintele Iulian de la Biserica Calvaria a fost cel care a vorbit în numele liderului de proiect. Acesta a precizat că va face o adresă către partenerii de la Bucureşti prin care să fie informaţi cu privire la poziţia comunităţii locale din Mădăras, inclusiv a Primăriei Ardud. “Este vorba despre un proiect de dimensiuni foarte reduse. Nu este vorba despre refugiaţi, este vorba despre persoane tolerate, care au nevoie de asistenţă. Ar fi vorba doar despre cazarea temporară a unor persoane tolerate pentru o perioadă relativ scurtă. (…) Aş vrea să liniştesc populaţia, să liniştesc pe toată lumea, nu este vorba despre nimic despre care să nu fie făcut în colaborare cu Ministerul de Interne. Deci, proiectul este în colaborare cu Ministerul de Interne. Nu este nimic care să ne facă să ne aşteptăm la un aflux de imigranţi. Este vorba despre ceva foarte ţintit. Nu este vorba despre zeci de imigranţi, este vorba poate de cinci sau zece oameni care vor veni acolo. Este firească reacţia cetăţenilor, mai ales că este şi un eveniment foarte nefericit pentru un astfel de proiect, date fiind circumstanţele din Europa”, a opinat părintele Iulian.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img