More


  Cheltuieli mai mari, alocări guvernamentale mai mici

  - Advertisement -

  cj

  Satu Mare are buget. Consilierii județeni au aprobat, în şedinţa de ieri, planul de venituri și cheltuieli pentru anul în curs. Peste 200 de milioane de lei vor avea la dispoziție autoritățile județene pentru a-și asigura cheltuielile de personal, dar și pentru investiții. Domenii precum sănătatea, transporturile, dar și cultura, sunt pe lista priorităților investiționale. Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a acuzat faptul că deşi au fost majorate salariile – măsură impusă prin lege – alocările bugetare nu au fost încă asigurate de Guvern. Cu toate acestea, Adrian Ştef şi-a manifestat optimismul în ceea ce priveşte o viitoare alocare bugetară în acest sens.

  Cheltuieli suplimentare da, alocări ba
  Peste 204 milioane de lei are la dispoziție Consiliul Județean în acest an pentru susținerea funcționării instituțiilor subordonate, dar și pentru derularea unor investiții din fondurile proprii. La acești bani se adaugă sumele ce vor veni prin programele naționale de dezvoltare sau de la Uniunea Europeană. În plus, este așteptată și o rectificare bugetară, ce ar veni să acopere creșterile salariale operate în cursul anului trecut. “A fost acea creştere salarială la toate instituţiile din administraţia publică de 12% şi de 10%. Aceasta poate să fie o creştere nominală de 22-23%. Nu avem alocare mai mare de la Guvern. (…) Noi, judeţul Satu Mare, am făcut o creştere pe protecţia socială, anul trecut, de 12% (…) Pe urmă a venit hotărârea Guvernului Cioloş că este 25% creştere pentru asistenţă socială. Noi aveam dată la un moment dat creşterea de 12% şi a mai venit şi creşterea de 25% la baza din septembrie. Vreau să vă spun că în acest moment este o creştere de aproximativ 39% faţă de anul trecut pentru cei din asistenţa socială. Nu îmi pare rău de bani, căci salariile erau foarte mici. (…) Este o creştere salarială de la 22 de milioane de lei anul trecut la asistenţă socială şi anul acesta sunt necesari 32 de milioane. Bani care vor trebui asiguraţi. Guvernul în prima fază a alocării nu a ţinut cont de acest lucru. Dar cred că rectificările vor apărea în timpul anului”, a spus Adrian Ştef.

  Milioane în investiţii
  Din bugetul din acest an, patru milioane de lei vor merge către investițiile din sănătate, în timp ce aproape şase milioane de lei vor asigura funcționarea sistemului, plata salariilor și achitarea cheltuielilor materiale. Bani merg și către Aeroportul Satu Mare, peste 470 de mii de lei, asta fără proiectul aflat acum în derulare. Nu a fost uitată nici infrastructura rutieră. Reabilitările se vor face atât din veniturile instituției cât și din fonduri europene și guvernamentale. Eficientizarea energetică a Palatului Administrativ, dar și reînnoirea parcului auto sunt alte obiective pentru acest an. “Pe lista propusă de aceste instituţii am încercat să grupăm mai multe lucruri pe care instituţiile le-au propus ca fiind esenţiale. Una dintre chestiuni a fost că au apărut mai multe poziţii de autoturisme sau un autocar de a fi achiziţionat la Muzeu. Vă spun care a fost raţionamentul: o dată că baza materială trebuie întreţinută. (…) Nu ai ce să faci, trebuie să le schimbi. Ne îngrijim şi de condiţiile de muncă ale colegilor noştri. La Muzeu au solicitat acel Duster pentru că merg la lucrări arheologice şi trebuie să poată intra pe câmp (…) În ceea ce priveşte autocarul, am vrut să putem asigura anumite servicii, pentru a nu fi legaţi de firmele de transport. De acest autocar pot să dispună şi celelalte instituţii de cultură”, a conchis Adrian Ştef.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img