Dublu eveniment cultural la Centrul de Creațieexpo

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean, organizează marți, 2 februarie, de la ora 16:00, expoziția de sculptură ”Zodiile” de Kurtinecz Péter și Medalionul Cultural Aniversar Iosif Foriș- 80.

Kurtinecz Péter și-a făcut studiile de artă plastică la Școala de Artă din Coutances, Franţa. Acolo a lucrat opt luni de zile, însuşind tehnologia cea mai modernă a prelucrării lemnului. Este influenţat de postmodernism şi de sculptura nonfigurativă, creând fiinţe fantasmagorice, organele fiind dispersate în stilul lui Picasso, sau detalii de obiecte, cum ar fi fragmentul de sârmă ghimpată, simbolizând înrobirea sufletului în trup.Pe lângă lemn foloseşte culori exotice sau material plastic, pentru decorarea operei. Fiecare sculptură are povestea ei înrădăcinată în legendele cotidianului. Dacă horoscopul vorbeşte de leu, fecioară, berbec, gemeni, Kurtinecz Péter îşi imaginează fecioara ca o călugăriţă, gemenii ca şi cap de siamezi, capricornul apare cap de capră cu o coadă imensă, balanţa fiind judecata de apoi şi altele. Kurtinecz Péter pe lângă formele statuii pune un accent deosebit pe esenţa şi culoarea materiei prelucrate, adică a lemnului.

În cea de-a doua parte a evenimentului se va aniversa și premia sculptorul octogenar, Iosif Foriș, care a fost un membru activ în Asociația Artiștilor Plastici având expoziții atât în țară cât și în străinătate. Sculpturile domnului Iosif Foriș sunt figuri antropomorfe şi alegorii zoomorfe, având mai multe statui în oraşul Satu Mare, materialul preferat al artistului fiind lemnul. Medalionul cultural își propune să omagieze întreaga activitate a sculptorului Iosif Foriș.
Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts