More


  Limba română va avea o statuie în Piaţa Libertăţii

  - Advertisement -

  statuie

  Primăria Satu Mare informează Consiliul Local că printr-o cerere depusă în 2016 de către Laszlo Robert Istvan – reprezentant al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare – se solicită aprobarea amplasării monumentului “Statuia Limbii Române” în Parcul Libertăţii din municipiul Satu Mare. “Monumentul Limbii Române, care se propune pentru a fi edificat în Parcul Libertăţii, este unul din acelea care întăresc conştiinţa identitară românească”, se arată într-un proiect de hotărâre supus dezbaterii consilierilor locali.

  Conform aceleiaşi surse, ideea monumentului porneşte de la un articol al poetului Mihai Eminescu, apărut în ziarul Timpul din 4 noiembrie 1882: “Încă în suta şaptesprezecea, Miron Costin scrie regelui Poloniei că cel mai frumos şi mai corect dialect românesc, cel mai apropiat de graiul italic se vorbeşte în Sătmar, unde cu toată emigraţia lui Dragoş, românii rămaşi acolo sub fratele lui, voievodul Balc, sunt atât de numeroşi ca şi când n-ar fi ieşit nimeni din ţară”.

  Ansamblul monumental este compus dintr-un personaj principal, o mamă din popor, într-o atitudine demnă, puţin severă, îmbrăcată într-o togă romană ţinând într-o mână o carte masivă ce va conţine un text specific pentru limba română. La poalele ei se află un copil ce se străduieşte să citească textul. În spatele femeii se află un copac rămuros, cu rădăcinile adânc înfipte în pământ, completând compoziţia şi simbolizând puterea şi trăinicia Limbii Române. “Statuia femeii şi a copilului va fi de circa 2,20 m, iar înălţimea copacului va fi de circa 3,00 m, tot ansamblul fiind din bronz, pe un soclu de piatră”, se arată în sursa citată.
  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img