More

  Medicii de familie încep să-şi vândă listele de pacienţi

  medic

  În ultima perioadă, în mediul virtual au apărut tot mai multe anunţuri ale medicilor de familie care vor să-şi vândă listele de pacienţi. Printre aceştia se află şi doi medici din judeţul Satu Mare. În cazul în care este încheiată o astfel de tranzacţie, sătmărenii pot constata că, peste noapte, sunt înscrişi la un alt medic de familie.

  “Vând listă de pacienţi”
  Anunţurile de genul „vând listă de pacienţi” sunt cu zecile pe site-urile de specialitate, iar în ultima perioadă numărul lor a crescut simţitor din cauza plecării medicilor în străinătate sau din alte motive. Printre cele postate în mediul virtual sunt şi anunţurile a doi medici din judeţul Satu Mare, unul din Carei iar altul din mediul rural, care spun că vând lista de pacienţi.

  Suma minimă cerută este de circa 5.000 de euro/listă, dar se poate ajunge şi la o afacere de peste 20.000 de euro dacă documentaţia este completă şi conţine numărul maxim acceptat spre decontare de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de 2.200 de persoane.

  De obicei, aceste tranzacţii sunt încheiate fără ca pacienţii înscrişi pe aceste liste să fie anunţaţi. Astfel că, în această situaţie, sătmărenii se pot aştepta ca peste noapte să fie înscrişi la alt medic de familie, care poate fi chiar din alt judeţ, şi nu la cel pe care-l ştiau ei.

  Nici ilegal, nici imoral
  Din câte se pare, aceste tranzacţii cu listele de pacienţi nu sunt nici ilegale, nici imorale. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţin că nu au ce face, deoarece există o lege pe care n-au dat-o ei şi trebuie să se supună prevederilor acestui act normativ. Este vorba despre Legea 95/2006 şi de Ordinul Ministerului Sănătăţii 1.322/2006, care prevede că „praxisul de medicină de familie reuneşte patrimoniul de afectaţiune profesională, infrastructura cabinetului şi clientela reprezentată de pacienţi şi alţi beneficiari ai serviciilor oferite de cabinet”.

  Pe de altă parte, preşedintele Colegiului Medicilor de Familie Satu Mare, Călin Bumbuluţ, consideră, la rândul său, că această practică nu este nici ilegală, nici imorală. “Nu văd niciun fel de imoralitate în această situaţie. “Aceste liste de pacienţi pot fi înstrăinate sau preluate de medici sub mai multe forme, moştenire, donaţie, nu numai prin vânzare. În ceea ce-i priveşte pe pacienţi, aceştia se pot muta când doresc la un alt medic de familie în acest caz”, a mai precizat Călin Bumbuluţ.

  Astfel stând lucrurile, nu este exclus ca, în scurt timp, tot mai mulţi medici de familie sătmăreni să-şi vândă listele de pacienţi, mai ales că mulţi dintre ei au probleme în ceea ce priveşte situaţia juridică a cabinetelor medicale unde îşi desfăşoară activitatea sau vor să plece în străinătate.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE