More


  Muzeul de Artă, un cadou pentru sătmărenii iubitori de frumos

  - Advertisement -

  arta

  Iubitorii de artă din judeţul Satu Mare pot vizita, începând de ieri, galeriile Muzeului Judeţean. Instituţia a fost redeschisă pentru public într-un cadru festiv, iar sălile muzeului au fost frumos reamenajate. Muzeul găzduieşte şi expoziţia permanentă Aurel Popp.

  Un muzeu european
  La festivitatea de redeschidere a Muzeului de Artă, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a arătat că instituţia este îmbrăcată în straie de sărbătoare. “Muzeul de Artă îmbracă azi straie de sărbătoare. Mă bucur foarte mult că am ajuns la acest moment să vedem sălile Muzeului de Artă frumos împodobite, cum îi stă bine unui muzeu european. Faptul că am pus accent mare pe cultură au dovedit-o numeroasele acţiuni şi investiţiile realizate. Pe vremea când eram vicepreşedinte al CJ s-a făcut un prim pas, amenajarea exterioară a Muzeului de Artă. Acum, Muzeul de Artă este pregătit să primească turişti, iar această expoziţie permanentă se ridică la standarde europene în ceea ce priveşte prezentarea operelor de artă. A fost un proiect nou şi pentru noi, a fost chiar un experiment reuşit. Felicit conducerea Muzeului Judeţean şi o să aveţi o misiune grea să păstraţi în condiţii bune această expoziţie şi să-i primiţi cu căldură pe sătmăreni şi pe vizitatori”, a spus Ştef.

  Preşedintele Consiliului Judeţean a mai spus că îşi doreşte ca muzeele sătmărene să intre într-un circuit turistic european. “Îmi doresc să reabilităm şi Muzeul Judeţean, astfel încât ambele muzee să intre într-un circuit turistic european al muzeelor. Sunt mândru de modul în care sunt expuse operele de artă”, a mai spus Ştef.

  Cadou pentru sătmăreni
  La rândul său, directorul Muzeului Judeţean, Felician Pop, a arătat că redeschiderea Muzeului de Artă este un cadou pentru sătmărenii care iubesc frumosul. “Secţia de Artă a Muzeului Judeţean a fost redeschis azi, însă cel mai important lucru este că am spart un clişeu. Clişeul muzeului amărât, ponosit, în paragină. Satu Mare dovedeşte că este un judeţ serios şi reuşeşte să prezinte lucruri concrete, iar secţia de artă este unul dintre reperele pentru fiecare turist care vizitează judeţul nostru. Acest muzeu va fi unul interactiv, spaţiu ce va fi consacrat unor manifestări de înaltă ţinută artistică. Suntem acum într-un muzeu european. Facem o pledoarie pentru cultură şi civilitate şi astăzi generaţia noastră are obligaţia morală de a păstra aceste opere de artă expuse în acest muzeu. Muzeul nu mai este un raft prăfuit, ci un loc viu. Îi aştept pe toţi sătmărenii să viziteze Muzeul de Artă pentru că este un cadou oferit tuturor iubitorilor de frumos”, a mai spus Felician Pop.

  Unic în România
  Criticul de artă Pavel Suşară a arătat că Muzeul de Artă din Satu Mare este singurul care nu reprezintă o clonă a Muzeului Naţional de Artă din Bucureşti. “Muzeul din Satu Mare a spart nu numai clişeul acela care priveşte ieşirea din precaritate, a mai spart un clişeu: Este singurul muzeu din ţară care nu este o clonă a Muzeului Naţional de Artă. Este un muzeu care are o altă formă. Reabilitarea acestui muzeu nu s-ar fi putut face fără aportul autorităţilor locale şi pentru implicarea lor, acestea merită să fie felicitate”, a mai spus criticul de artă.

  Muzeul sătmărean găzduieşte şi expoziţia permanentă Aurel Popp, astfel încât iubitorii de artă pot revedea lucrările celui mai mare pictor din Transilvania din perioada interbelică. În aceeași expoziţie și-au găsit locul, alături de Aurel Popp, și cei mai importanţi artiști care au trăit, au lucrat, au expus la Satu Mare, printre care Andrei Litteczky, Ziffer Sandor, Nagy Oszkar, Alexandru Mohi, Moricz Goth, Ferenczy Karolyi. Fără operele lor nu s-ar putea vorbi despre o artă sătmăreană, nu s-ar putea concepe un Muzeu de Artă la Satu Mare.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img