More

  Numărul intervenţiilor cu descarcerare a crescut cu peste o treime în 2015

  pompi

  Numărul intervenţiilor cu descarcerare la accidentele de circulaţie grave la care au intervenit pompierii sătmăreni a crescut cu 34,37% în 2015, comparativ cu 2014, arată bilanţul prezentat ieri de conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Someş” Satu Mare. Pe parcursul întregului an, pompierii sătmăreni au avut peste 6.300 de intervenţii, din care aproape 260 au fost incendii.

  17 intervenţii pe zi
  Potrivit bilanţului ISU, prezentat într-un cadru festiv de şeful instituţiei, colonelul Gheorghe Dan, în 2015, pompierii sătmăreni au avut 6.319 intervenţii, adică în medie 17 pe zi. Cele mai multe le-au avut pompierii Detaşamentului Satu Mare, urmaţi la mare distanţă de cei din Carei, Turţ şi Negreşti-Oaş.

  Majoritatea dintre acestea au fost cazuri de urgenţă asistate SMURD – 5.414, cu 21% mai multe decât în 2014, în timp ce 258 au fost incendii, cu 17,55 mai multe decât în anul precedent. În urma intervenţiilor la incendii, pompierii sătmăreni au salvat bunuri în valoare totală de peste 54,1 miliarde de lei. Totodată, în urma controalelor efectuate, pompierii sătmăreni au aplicat amenzi în cuantum total de aproape 2 milioane de lei.

  Demn de remarcat este faptul că a crescut, cu mai bine de o treime, numărul intervenţiilor cu descarcerare în cazul accidentelor de circulaţie. Astfel, dacă în 2014 a fost necesară intervenţia cu descarcerare în cazul a 32 de accidente rutiere, anul trecut, pompierii sătmăreni au intervenit în cazul a 43 de astfel de cazuri. Asta înseamnă că dinamica accidentelor grave de circulaţie se află pe un puternic trend ascendent pe drumurile din judeţul Satu Mare.

  Potrivit aceluiaşi bilanţ, în 2015 paramedicii de la SMURD au avut 5.414 intervenţii, cu 21% mai multe decât în 2014. În timpul acestor intervenţii au fost salvate 88 de persoane, din care 11 copii şi 67 adulţi, şi au fost asistate un număr de 5.582 de persoane.

  Mulţumiri şi aprecieri din partea autorităţilor
  La şedinţa festivă de prezentare a bilanţului pe anul 2015 au fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, care au apreciat activitatea pompierilor sătmăreni în cursul anului trecut. Astfel, prefectul Eugeniu Avram i-a felicitat pe pompieri şi le-a mulţumit pentru buna colaborare inter-instituţională. “Doresc să vă mulţumesc pentru excelenta colaborare instituţională de care aţi dat dovadă, asigurându-vă pe mai departe de întreaga noastră consideraţie. O vorbă din popor spune că “paza bună trece primejdia rea”, în acest sens vă solicit în continuare o activitate de prevenire, inspecţie şi control profesionist, eficient şi transparent”, le-a transmis reprezentantul Guvernului în teritoriu pompierilor sătmăreni.

  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a arătat că îşi doreşte elaborarea unei strategii pentru buna dotare a Inspectoratului pe viitor. “Mă bucur că am reuşit să îmbunătăţim parcul auto al Inspectoratului, dar nu credem că este suficient. Trebuie să ne gândim foarte serios la o strategie pentru ISU. Cu colegii mei de la Consiliul Judeţean ne gândim la strategii de dezvoltare pe infrastructură, sănătate, turism. Şi în cazul dumneavoastră trebuie să ne gândim la o strategie pe termen lung pentru înnoirea parcului auto. Cele existente se deteriorează în timp astfel că trebuie înlocuite, iar fără o strategie serioasă este foarte greu de făcut acest lucru”, a mai spus Ştef.

  De asemenea, colonelul Gheorghe Dan a mulţumit atât autorităţilor cât şi instituţiilor pentru buna colaborare pe care doreşte să o continue şi în acest an.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE