Un grup de medici specialiştii în ortopedie-traumatologie sătmăreni, coordonaţi de medicii Virgil şi Răzvan Aniţaş, tată şi fiu, au efectuat, la începutul acestei săptămâni, o operaţie în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare. Este vorba despre o intervenţie chirurgicală cu un artroscop la umăr, aşa-zisa operaţie cu laser. Astfel de intervenţii chirurgicale se mai fac, în zonă, doar la Cluj şi la Oradea.
Ruptură a muşchilor umărului, reparată cu artroscopul
Cei doi medici au afirmat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Spitalul Judeţean Satu Mare dispune de un artroscop de circa 5 ani de zile, iar până acum a fost folosit doar pentru intervenţii chirurgicale la nivelul genunchiului.
Pentru prima dată, acest aparat a fost folosit pentru o intervenţie chirugicală la nivelul muşchilor umărului la începutul acestei săptămână. Acest nou sistem a fost folosit în premieră la Satu Mare în cazului unui pacient în vârstă de 59 de ani. Bărbatul s-a prezentat la ambulatoriul de specialitate acuzând dureri mari la niveul ambilor umeri. I s-a făcut un RMN şi s-a constat că avea o rupură de 30% a cofei derotatoare, adică a muşchilor umărului. Atunci, cei doi medici au decis să opreze cu artroscopul.
Operaţia în sine, efectuată luni, a durat ceva mai mult de două ore şi a fost un succes. Pacientul va sta în spital 12 zile, după care va fi externat, fiind nevoit să stea cel puţin şase săptămâni cu umărul imobilizat.
Procedură puţin invazivă
Medicii Virgil şi Răzvan Aniţaş au precizat că intervenţia chirurgicală cu artroscopul este foarte puţin invazivă. Inciziile sunt foarte mici în acest caz, iar agresiunile asupra umărului sunt minime. “Până acum astfel de intervenţii erau făcute în mod clasic, însă rămâneau urme şi cicatrici foarte vizibile. Cu artroscopul se câştigă mult timp şi la două zile pacientul poate fi lăsat acasă. În mod normal, o astfel de intervenţie chirurgicală ar costa 3-4.000 de lei, însă la Satu Mare pacientul şi-a achiziţionat doar consumabilele, restul fiind gratis, cheltuielile fiind acoperite din asigurarea de sănătate”, a precizat doctorul Răzvan Aniţaş.
Artroscopul de la Satu Mare este unul foarte performant, în valoare de 150.000 de euro. Astfel de operaţii mai sunt făcute, în zonă, doar la Cluj şi la Oradea. “Sătmărenii trebuie să ştie că operaţii de acest gen se fac şi la Satu Mare şi nu mai sunt nevoiţi să se ducă la Cluj, la Oradea sau chiar în străinătate”, a precizat Virgil Aniţaş.
Alte operaţii la Satu Mare
Cei doi medici au mai precizat că la Satu Mare sunt efectuate operaţii în toată patologia traumatică. Nu se face protejare tumorală la şold, femur, genunche şi nici protejare tumorală a coloanei.
De câţiva ani, la Spitalul Judeţean sunt efectuate intervenţii chirurgicale cu tije la umăr, genunchi, gambă, şold. Aceste intervenţii sunt foarte eficiente, dar costurile sunt destul de mari. La Satu Mare sunt folosite tije de cromoxi (oţel) sau de titan, dar cele din urmă sunt foarte costisitoare.