“Până în 2020 vom reabilita toate şcolile”primarie

Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, alături de echipa de la Primăria Satu Mare au prezentat ieri proiectele pe care şi le propun pentru următorii ani. Printre cele mai ambiţioase proiecte se numără finalizarea reabilitării tuturor unităţilor de învăţământ până în anul 2020, construirea unui număr de o mie de locuinţe sociale în zona de sud a municipiului reşedinţă de judeţ, respectiv construirea celui de-al treilea pod peste Someş şi reabilitarea Podului Decebal.

O mie de locuinţe sociale
Edilul şef sătmărean a declarat că în zona de sud a municipiului reşedinţă de judeţ, fără să specifice exact locaţia, se va construi un cartier social, cu o mie de locuinţe, unde urmează să fie mutate toate familiile care locuiesc acum în blocurile de pe strada Horea şi Ostrovului. “Într-o anumită zonă a oraşului se vor construi o mie de unităţi locative, care vor însemna 250 de garsoniere, 500 de apartamente cu două camere şi 250 de apartamente cu trei camere. Şi atunci vom încerca să descongestionăm, începând cu strada Horea, Ostrovului şi alte zone, dar şi cei care au probleme sociale, adică cei care şi-au pierdut casa. Acest proiect va rezolva o mare parte a problemelor sociale ale municipiului”, a spus Dorel Coica.

Pe Ostrovului vor ajunge familiile tinere
După ce familiile asistate social de pe Ostrovului vor fi mutate, în imobilele care vor fi reabilitate pe strada Ostrovului vor fi amenajate 99 de garsoniere pentru tinerele familii. “Blocul de pe Ostrovului îl reabilităm şi acela va deveni un bloc de locuinţe pentru tineri. După ce rezolvăm cartierul social, şi al doilea bloc de pe Ostrovului va fi băgat în reabilitare, iar acolo vom realiza 99 de unităţi locative, care înseamnă 99 de garsoniere. Dorim ca aceste unităţi locative să fie date de primărie tinerilor care se căsătoresc şi nu au posibilitatea de la început să îşi ia un apartament sau să îşi închirieze ceva”, a spus Dorel Coica.

Zeci de apartamente ANL, finalizate
Primarul Dorel Coica a precizat că au fost finalizate primele 74 de locuinţe pe strada Poligonului, investiţie asigurată de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe. “Am finalizat, într-adevăr după drumuri multe la Bucureşti, primele 74 de locuinţe ANL de pe strada Poligonului. Acolo reluăm partea de utilităţi. Acele unităţi locative vor fi repartizate în funcţie de cererile care sunt depuse la Serviciul Patrimoniu, familiilor care au dreptul să meargă acolo. Din aceste unităţi locative am dat un bloc cu 25 de apartamente Ministerului Apărării Naţionale, pentru că Ministerul ne-a dat acel teren. Mai avem de realizat 70 şi ceva de apartamente acolo, şi sperăm ca anul acesta să aducem bani şi să putem finaliza proiectul”, a declarat edilul şef sătmărean.

Investiţii cu contracte încheiate
Potrivit celor declarate de şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Satu Mare, Szucs Zsigmond, sunt încheiate contracte de lucrări pentru mai multe obiective de investiții. “Modernizare Drum Carei – în valoare de 11.542.865,55 lei + TVA – din care s-au executat lucrări în valoare de 1.389.372,42 lei + TVA. Reparații capitale Pod Decebal – în valoare de 7.700.666,19 lei + TVA. Modernizare strada Depozitelor (secundară), în valoare de 1.121.873,52 lei + TVA. Construire parcări în cartierele Micro 17, Carpați I și Carpați II – 23 locații din care pentru 17 locații s-au încheiat contracte de execuție în valoare totală de 3.958.607,75 lei + TVA. Extinderea iluminatului public în Municipiul Satu Mare, în valoare totală de 1.186.000,00 lei + TVA, din care s-au executat lucrările aferente cartierului Micro 16, în valoare de 392.852,84 lei + TVA. Realizare copertină şi amenajare exterioară în Piaţa Someş din municipiul Satu Mare, în valoare totală de 480.694,26 lei + TVA. Lucrări de modernizare la piaţa de alimente Carpaţi I din municipiul Satu Mare, în valoare totală de 232.199,70 lei + TVA”, a spus Szucs Zsigmond.

Proiecte aflate în fază de licitaţie
Şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Satu Mare, Szucs Zsigmond, a mai prezentat şi proiectele de investiţie care se află în fază de licitaţie. “Sunt în curs de licitație următoarele obiective de investiții: reabilitare Clădire Corp C5 Învăţământ Primar Liceul Teoretic German- Johann Ettinger. Reabilitare, compartimentare si modernizare bloc de locuinţe sociale, situat pe strada Ostrovului, Bloc C, nr.18, din municipiul Satu Mare. Modernizare strada Diana. Modernizare strada Digului. Modernizare străzi zona Curtuiuș”, a spus şeful Serviciului Investiţii.

Proiecte aflate în stadiul de elaborare
Szucs Zsigmond a mai prezentat şi proiectele care se află în stadiul de elaborare. “Sunt în curs de elaborare următoarele proiecte: Modernizare parcări în cartierele Micro 17, Carpați I și Carpați II – 30 locații. Amenajare sală de sport Colegiul Naţional “Kolcsey Ferenc”. Reabilitare clădire situată pe strada 1 Decembrie 1918, nr. 15, şi anume Grădiniţa cu program prelungit nr.29 şi creşa Punguţa cu doi bani. Locuinţe sociale în zona de Sud a Municipiului Satu Mare. Modernizarea iluminatului public în zona centrală a municipiului Satu Mare. Extinderea iluminatului public din cartierele Micro 17, Carpaţi 1 şi Carpaţi 2. Extindere iluminat public pe strada Siretului. Trecere la nivel km 786 + 706 Calea Traian – Strada Cimitirului.

Toate şcolile, reabilitate până în 2020
Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, s-a angajat să reabiliteze toate unităţile de învăţământ până în cursul anului 2020. “Facem studii de fezabilitate, multe proiecte, pentru că dorim ca în 2020 efectiv toate şcolile din municipiul Satu Mare să fie reabilitate şi să fie dotate cu tot ce este nevoie. Repet, ne preocupă în mod special, ca strategie a echipei de la Primărie, să investim extrem de mult în învăţământ: grădiniţe, şcoli, colegii”, a precizat edilul şef sătmărean.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts