More


  Pro şi contra legii antifumat

  - Advertisement -

  Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care interzice fumatul în spaţiile publice, la două zile după ce judecătorii CCR au decis că actul normativ este constituţional. Legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber. Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

  Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale. Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere.

  Cu toate acestea, oamenii încă se împart în două mari tabere, pro şi contra. Cei care sunt pentru interzicerea fumatului susţin că măsura este benefică, în primul rând, pentru nefumători, pentru că ei sunt expuşi efectelor nocive ale fumului de ţigară fără voia lor. Astfel, măsura contribuie la diminuarea acestui risc care le poate afecta sănătatea. Interzicerea fumatului în instituţiile publice şi în cele de învăţământ nu reprezintă doar o aliniere la standardele europene, ci stoparea unui fenomen care afectează sănătatea fumătorilor pasivi. Aplicarea unei astfel de măsuri ar avea nu doar un efect pozitiv asupra sănătăţii nefumătorilor, dar ar exista şi un respect faţă de aceştia, ei fiind nevoiţi să inhaleze şi să suporte fumul de ţigară al celor care fumează.

  Argumentul principal al celor care sunt împotriva interzicerii fumatului se bazează pe ideea că introducerea interdicţiei de a fuma în instituţiile publice şi în cele de învăţământ intervine asupra unei libertăţi a individului, aceea de a alege. Fumătorul poate alege el însuşi dacă doreşte sau nu să renunţe la ţigări pentru a-şi proteja sănătatea. Astfel, statul nu poate interveni cu o măsură coercitivă, nu poate să-i impună unei persoane ceea ce este bine pentru sănătatea sa. În plus, dacă guvernanţii se gândesc la ceea ce este bine pentru nefumători, ar trebui să se gândească şi la ceea ce îşi doresc fumătorii sau cel puţin ar trebui să le asigure nişte spaţii special amenajate pentru fumat.

  Una peste alta, una dintre definiţiile sfinte ale democraţiei spune clar că libertatea oricărui individ se termină acolo unde începe libertatea celuilalt. Pe cale de consecinţă, libertatea unui individ de a fuma nu poate afecta voinţa celuilalt de a nu inhala fumul de ţigară. Nimic mai simplu!

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img