Pro şi contra perdelelor vegetale pe marginea şoselelorDirectorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a spus săptămâna trecută că are un proiect privind plantarea de perdele vegetale pe marginea şoselelor. Bekessy mizează pe deschiderea proprietarilor de terenuri din vecinătatea drumurilor naţionale şi judeţene, care ar fi dispuşi să renunţe la o anumită suprafaţă – relativ mică – de teren pentru implementarea acestui proiect. Oficialul APM a spus că există, astfel, toate premisele pentru reuşita acestui demers. Voluntari sunt cu sutele, iar material săditor este din belşug, putând fi pus la dispoziţie în colaborare cu Direcţia Silvică Satu Mare. Mai ales că numai anul trecut s-au plantat sute de mii de puieţi.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a salutat oportunitatea acestui proiect, angajându-se chiar să sprijine proiectul cu personal specializat din Consiliul Judeţean. Totuşi, Ştef a ţinut să atenţioneze asupra reticenţei de care dau dovadă anumiţi proprietari de teren. În foamea lor după cât mai mult pământ, aceştia au ajuns să are chiar şi şanţurile de protecţie a şoselelor. Iar în aceste condiţii, având în vedere setea de pământ, ar fi destul de greu de crezut că acest proiect s-ar putea bucura de susţinerea tuturor proprietarilor de terenuri.

Un specialist în domeniu vorbeşte, totuşi, despre cât de vital ar fi un astfel de proiect, punând în balanţă şi variantele pro şi variantele contra unei astfel de iniţiative. Dincolo de morţii de pe şosele, adică de şoferii care se izbesc cu maşinile de copaci, există componenta ecologică foarte importantă.

De exemplu, un fag înalt de 25 de metri, cu diametrul coroanei de 15 metri, produce într-o singură oră necesarul de oxigen al unui om pentru trei zile. În 24 ore fagul va produce necesarul de oxigen al unui om pentru 72 de zile. Într-un an fagul va produce necesarul de oxigen al unui om pentru 26.280 de zile. Într-o viaţă – circa două secole – fagul va produce necesarul de oxigen al unui om pentru circa 5.255.000 zile. Un român trăieşte, în medie, cam 70 de ani, deci circa 25.500 de zile. Făcând calculul simplu 5.255.000 : 25.500 = 206, putem trage concluzia că un fag produce necesarul de oxigen pe care 206 oameni îl consumă în întreaga viaţă. Pe parcursul celor 200 de ani, acest fag ucide cel mult 20 de oameni. 206 – 20 = 186. Concluzia: Fagul plantat la marginea drumului salvează 186 de vieţi! Un argument valid. Cu atât mai mult cu cât lăţimea perdelei vegetale va fi de 30 de metri. Deci, destul de greu de ajuns cu maşina într-un copac. Asta dacă mai este şi un şanţ înaintea perdelei vegetale.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts