More  Psihozele de pe Someş

  La fiecare eveniment negativ major, cu implicaţii sociale profunde, în judeţul Satu Mare iau naştere nişte veritabile psihoze colective. Cel mai probabil din cauza lipsei de reacţie a autorităţilor, care lasă o plajă mare de propagare a speculaţiilor de orice fel, apar fel şi fel de poveşti şi zvonuri. Acestea au, de obicei, un efect extrem de nociv în rândul populaţiei, semănând panică.

  O astfel de psihoză generală a luat naştere în urma crimei odioase, rămase fără identificarea autorului, a cărei victimă a fost actriţa Gabriela Dorgai. La acea dată magazinele care comercializează articole de autoapărare au rămas – fără nicio exagerare – fără spray-uri lacrimogene sau electroşocuri. Mai mult, posibilul criminal a fost văzut aproape în fiecare zonă a judeţului. Din Satu Mare şi Negreşti-Oaş, până în Carei şi Tăşnad. Efectele acestei psihoze, generate oarecum pe bună dreptate de faptul că acel criminal sau criminali se află în libertate, se resimt chiar şi în ziua de azi.

  Ultima isterie colectivă este cea a posibilei prezenţe a refugiaţilor în judeţul Satu Mare. Serialul a debutat la Tăşnad, acolo unde ministrul de Interne, Petre Tobă, anunţa că va fi înfiinţat un centru pentru azilanţi, urmând să ajungă acolo cel puţin zeci de persoane refugiate. Ce-i drept, proiectul încă nu a fost abandonat de către Guvernul României.

  Un alt episod s-a consumat săptămâna aceasta la Mădăras. La auzirea veştii că urmează să fie aduşi câţiva posibili refugiaţi (unul dintre reprezentanţii ONG-ului în cauză precizând că ar fi vorba despre persoane tolerate, care au un alt statut), peste 150 de persoane s-au adunat la căminul cultural din localitate ca să protesteze. Deocamdată paşnic, cu toate că în arsenalul localnicilor intră şi violenţa, anunţ făcut chiar de către liderii nemulţumiţilor.

  Şi cum focul a fost pus, flăcările s-au extins cu repeziciune şi în restul judeţului. Acum, în a doua localitate ca mărime a judeţului – şi anume Carei – a apărut zvonul că proiectul centrului pentru refugiaţi va fi mutat de la Tăşnad la Carei, în incinta unei foste unităţi militare de infanterie. Aici există deja – pe o suprafaţă de zeci de hectare – mai multe construcţii, de tip barăci, care ar putea facilita un astfel de scop. Doar că nimeni – niciun canal oficial – nu a confirmat sau infirmat o astfel de posibilitate.

  Pe cale de consecinţă, în lipsa unei comunicări clare a autorităţilor centrale, în lipsa unei colaborări cu autorităţile judeţene sau locale, apar aceste viduri informative. Iar setea de informaţie a populaţiei este umplută de tot felul de trepăduşi, care intoxică opinia publică. Dacă mai adăugăm şi frica, avem o compoziţie perfectă pentru un produs periculos: isteria colectivă.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE