Republica Moldova are guvern nouDupă luni de zile de tensiuni între partidele pro-europene şi pro-ruse, Parlamentul Republicii Moldova a dat girul guvernului condus de Pavel Filip, vicepreşedinte al Partidului Democrat, aflat la putere.

Guvernul Pavel Filip a fost învestit în regim de urgenţă, cu voturile Partidului Democrat, Partidului Liberal, ale celor 14 deputaţi plecaţi din Partidul Comuniştilor, cărora li s-au mai adăugat doi deputaţi neafiliaţi. Tulburările de la Parlament au produs o amânare a ceremoniei de depunere a jurământului de către noul Guvern. Astfel, membrii guvernului au depus jurământul în faţa preşedintelui Nicolae Timofti abia la miezul nopţii, în absenţa presei, după ce forţele de ordine au izbutit să-i “calmeze” pe protestatari. În jur de câteva sute, aceştia au forţat cu răngile intrarea în Parlament, cerând căderea Guvernului proaspăt învestit şi alegeri parlamentare anticipate. Ulterior, preşedintele Parlamentului de la Chişinău s-a întâlnit cu liderii protestatarilor şi a declarat că Guvernul condus de Pavel Filip este legal şi nu există temei să-i fie retras votul obţinut. Mai mult, acesta a explicat că Executivul este unul tehnocrat acum.

Reacţiile de la Bucureşti sunt de susţinere pentru noul Executiv al Republicii Moldova. Astfel, în mesajul său, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că prin învestirea noului Guvern condus de Pavel Filip, care îşi declară prioritară opţiunea pro-europeană, Republica Moldova a realizat un pas important în depăşirea crizei politice şi spre stabilitatea statului, importantă atât pentru România, cât şi pentru Uniunea Europeană.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş şi-a exprimat speranţa că noul Executiv de la Chişinău va reconfirma, prin voinţă politică şi acţiune concretă, aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, prin aprofundarea reformelor şi consolidarea statului de drept, precum şi a stabilităţii macro-economice, în beneficiul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

În perioada următoare, România este decisă să sprijine guvernarea Filip pentru realizarea obiectivelor promise pe plan intern şi să susţină pe plan extern, pe cale diplomatică, eforturile legitime ale Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts