More

  România a făcut eforturi, dar aşteptăm raportul CE

  Angela-Merkel1

  Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi, la Berlin, după întrevederea pe care a avut-o cu premierul Dacian Cioloş, că România a făcut eforturi în ceea ce priveşte apărarea graniţelor şi combaterea corupţiei, dar aşteaptă raportul Comisiei Europene(CE), în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen.

  Întrebată în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul Dacian Cioloş dacă România este pregătită să adere la spaţiul Schengen, Angela Merkel a declarat că proiectul Schengen este de foarte mare actualitate şi că este “corect” că Bucureştiul a făcut eforturi în ceea ce priveşte securizarea graniţelor, dar a precizat că aşteaptă următorul raport al Comisiei Europene privind corupţia. “Cred că Schengen este un lucru foarte apreciat de cetăţeni şi un instrument pentru creşterea economică. Este corect că România a făcut foarte multe eforturi în apărarea graniţelor, aşteptăm însă următorul raport CE privind corupţia. Aşteptăm să vedem că în acest raport se regăsesc toate eforturile României de combatere a corupţiei astfel încât să adere la spaţiul Schengen”, a declarat Merkel.

  Cancelarul german a spus că există motive întemeiate să păstrăm libertatea de mişcare în cadrul spaţiului Schengen, iar pentru asta trebuie rezolvată problema migraţiei. Ea a mai precizat că actualele controale temporare instituite la graniţe sunt parte a acordului Schengen.

  La rândul său, premierul Dacian Cioloş a precizat că România a făcut mari progrese de combatere a corupţiei şi acest lucru este vizibil, iar acutalul guvern va continua eforturile astfel încât aceste progrese să se regăsească şi în raportul Comisiei Europene. “Sperăm că acest lucru va duce în perioada următoare la aderarea României la Schengen. Ne aşteptăm, sperăm ca viitorul raport pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene să reflecte aceste evoluţii pozitive şi atunci ar fi unul din al treilea raport care ar fi pozitiv şi sperăm ca acest lucru să se reflecte şi în decizia pe care statele membre ar urma să o ia în perioada următoare în privinţa aderării României la Schengen”, a adăugat Cioloş.

  Situaţia imigranţilor, aderarea României la Schengen, colaborarea în cadrul UE, relaţiile economice şi priorităţile Guvernului României au fost principalele teme de discuţie pe care premierul român, Dacian Cioloş, şi cancelarul german, Angela Merkel le-au avut, joi, la Berlin. “Vizita dumneavoastră este un pas important ca să avem relaţii strânse, de încredere, în colaborarea noastră în cadrul Consiliului Europei. Bine aţi venit, aici, la Berlin”, i-a spus Angela Merkel lui Dacian Cioloş la începutul conferinţei de presă pe care cei doi demnitari au susţinut-o la finalul întrevederii.

  Premierul român i-a mulţumit cancelarului german pentru invitaţia “rapidă” pe care i-a făcut-o, respectiv aceea de a vizita Berlinul la începutul mandatului de prim-ministru, şi a amintit că Germania este “un partener strategic important pentru România”. “Germania este primul partener comercial al României. 20% din schimburile comerciale pe care România le are sunt realizate cu Germania, peste 20 de miliarde de euro anual. Germania este al treilea investitor în România, dar cu foarte multe companii active şi active în domenii de vârf, în domenii care crează locuri de muncă bine plătite şi cu perspective de dezvoltare”, a spus Cioloş.

  Premierul Dacian Cioloş se află, joi, într-o vizită oficială la Berlin, la invitaţia cancelarului german Angela Merkel, întrevederile aflate pe agendă vizând întărirea relaţiilor bilaterale cu Germania şi stabilirea obiectivelor comune pe agenda europeană, inclusiv migraţia şi politica externă a UE.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE