Sătmărenii, solidari cu familiile de români osândiţi în Norvegiaprotest1

Circa 400 de sătmăreni s-au adunat sâmbătă pe platoul din fața Prefecturii Satu Mare pentru a participa la un miting de solidaritate față de familia Bodnariu și față de celelalte șapte familii cărora statul norvegian le-a luat copiii. Acțiunea de protest s-a desfășurat calm, fără incidente.

Apel la solidaritate
Participanții la eveniment au purtat pancarte prin care cereau serviciilor de asistență socială din Norvegia să oprească abuzurile împotriva familiilor de români. Acțiunea de protest a fost organizată de Alianța Evanghelică din Satu Mare, formată din bisericile Penticostale, Baptiste (române şi maghiare) și Creștini după Evanghelie.

Potrivit organizatorilor, acțiunea de protest are ca obiectiv susținerea celor șapte familii de români din Norvegia care și-au pierdut copiii. “În primul rând, susținem cele șapte familii din Norvegia care și-au pierdut copiii și este un miting de solidaritate față de acestea. De asemenea, dorim să susținem valoarile creștine care susțin că cei mici trebuie să crească alături de părinții lor. Am vrea să fim o voce unitară, să spunem că noi credem în aceste valori”, a afirmat pastorul Bisericii Baptiste Betel Satu Mare, Mihai Micula, unul dintre organizatori.

La acțiunea de protest au participat nu doar cultele românești, ci și cele de limbă maghiară. “Și bisericile baptiste maghiare din Satu Mare și din împrejurimi ne-am alăturat acestei manifestări și sperăm cu toții că lucrurile se vor schimba în bine”, a spus pastorul Bisericii Baptiste Maghiare Satu Mare, Alexandru Sucs.

Autorităţile sătmărene, prezente la protest
Printre manifestanți s-a aflat și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, care a afirmat că autoritățile române ar trebui să facă demersurile necesare pentru ca familiile din Norvegia să-și recapete copiii. “M-am alăturat și eu acestei acțiuni de protest pentru că eu cred că este inadmisibil ceea ce se întâmplă cu aceste familii cărora serviciile sociale din Norvegia le-au luat copiii. Este un lucru condamnabil pentru că cei mici trebuie să crească în sânul familiei. Autoritățile române ar trebui să facă demersurile necesare ca situația să fie îndreptată. Este un apel atât către autorități, cât și către societatea civilă, să tragem un semnal de alarmă și să încercăm să sensibilizăm comunitatea internațională pentru ca acești copii să ajungă din nou lângă părinți”, a spus Adrian Ștef.

protest2

Toți cei prezenți la acțiunea de protest de la Satu Mare își doresc ca acei copii luați abuziv, după părerea lor, de autoritățile norvegiene să se întoarcă în familiile lor.

Mitingul de solidaritate cu familiile de români din Norvegia de la Satu Mare a durat circa o oră, interval de timp în care s-au spus rugăciuni sau cântece religioase și au fost transmise mesaje atât pentru autoritățile norvegiene cât și pentru cele românești. S-a cerut chiar formarea unei celule de criză asemănătoare cu cea din perioada în care cei trei jurnaliști români au fost răpiți în Irak.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts