More


  Sătmărenii vor PLĂTI cât gunoi PRODUC şi vor avea CARTELE ELECTRONICE la PUNCTELE de colectare a DEŞEULUI

  - Advertisement -

   

  strategie02

  Primăria Satu Mare a elaborat Strategia locală de dezvoltare şi funcţionare pe termen mediu şi lung a serviciului de salubrizare din municipiul Satu Mare – pentru perioada 2016-2025. Documentul este înaintat spre aprobare Consiliului Local. Potrivit documentului, în următorii ani accesul la punctele de depozitare se va face cu cartele elecronice, iar fiecare sătmărean va plăti în funcţie de cât deşeu produce.

  Anual, operatorul de salubrizare gestioneanează, de pe teritoriul administrativ al municipiului Satu Mare, circa 30.000 tone. Cantitatea de deşeuri uscate colectate (hârtie, plastice, metal,) este în medie de 1.000 tone/an. Fracţiunea umedă în amestec ajunge integral la staţia din Doba, împreună cu circa 600 tone de deşeuri menajere uscate.
  În ceea ce priveşte evoluţia cantităţilor de deşeuri municipale şi asimilabile colectate la nivelul municipiului Satu Mare de către operatorul de salubrizare, dacă în anul 2011 au fost colectate 49.253 tone de deşeuri, în cursul anului 2014 s-au colectat 39.147 tone.

  “Există o tendinţă de scădere a cantităţilor de deşeuri reciclabile colectate pe teritoriul administrativ al municipiului Satu Mare. Dintre cauze amintim: scăderea numărului de locuitori, scăderea consumului populaţiei, diminuarea activităţii economice schimbarea unor obiceiuri în modul de viaţă al locuitorilor”, se arată în sursa citată.

  În perioada 2010-2014, în cvartalele de locuit care deservesc asociaţiile de proprietari din Municipiul Satu Mare au fost amenajate un numar 233 incinte împrejmuite pentru depozitarea deşeurilor în eurocontainere de 1,1 metri cubi, în valoare de 2.200.000 lei. Acestea au fost dotate cu circa o mie de eurocontainere.

   

  Până în anul 2020, toate incintele din municipiul Satu Mare care deservesc asociaţiile de proprietari vor fi dotate cu sistem de acces electronic pe bază de cartelă cu senzor.

  Conform aceleiaşi surse, pentru eficientizarea activităţii de colectare a deşeurilor municipale din Municipiul Satu Mare se vor implementa siteme moderne de colectare a deşeurilor municipale. Aceste sisteme vor implica containere de suprafaţă, îngropate sau semiîngropate, care vor permite eliminarea mirosurilor caracteristice, eliminarea disconfortului creat de căutătorii în gunoaie, eliminarea diconfortului vizual.

  Până în anul 2016 se va introduce un sistem financiar care să asigure plata servicilor de salubrizare, privind colectarea deşeurilor, plecând de la premiza “cât generezi, atât plăteşti”.

  “La salubrizarea menajeră se va iniţia şi introduce treptat sistemul de facturare în funcţie de cantitatea gravimetric determinată a deşeurilor expuse spre colectare şi gestionare ulterioară”, se mai arată în strategia elaborată de administraţia locală.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img