More


  Scandal cu iz politic şi religios pe seama şcolilor

  - Advertisement -

  Proiectul de hotărâre privind acordarea în folosinţă a unor spaţii din fosta Şcoală nr. 5 în favoarea Liceului Ortodox “Nicolae Steinhardt”, respectiv a alocării unor spaţii Liceului de Artă “Aurel Popp” în fosta incintă a Liceului UNIO a dat naştere unor discuţii extrem de aprinse atât între conducerea Primăriei Satu Mare şi grupul consilierilor UDMR, cât şi între consilierii PSD şi UDMR.

  Divergenţele au început după ce consilierul UDMR Kiss Iosif – preot reformat – a solicitat amânarea proiectului de hotărâre pentru o şedinţă viitoare. Întrebat de către viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, de ce solicită acest lucru, Kiss Iosif a opinat că ar fi fost de bun augur să fie consultat şi Protopopiatul Reformat, “care a construit acea clădire”. Mai exact, Kiss Iosif a făcut referire la fosta clădire a Şcolii nr. 5.

  Acesta a fost contrazis de către fostul viceprimar al municipiului Satu Mare, consilierul Marcela Papici, care i-a amintit lui Kiss Iosif că toate propunerile avansate de către administraţia locală în ultimii doi ani au fost respinse de către Biserica Reformată.

  La rândul său, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, a arătat că atât Liceul Ortodox cât şi Liceul de Artă se confruntă cu o lipsă acută de spaţii. Şi Radu Roca i-a criticat pe consilierii UDMR că în şedinţele trecute deşi au dat aviz favorabil – fără nicio obiecţie – în şedinţele de comisii, în plenul Consiliului proiectul a fost respins fără nicio motivaţie. Viceprimarul s-a angajat că dacă se va aproba acest proiect, se va da un mesaj pozitiv atât către Biserica Ortodoxă cât şi către Biserica Reformată, urmând să fie dezgheţate alte proiecte sensibile. “Am solicitat în trecut ca spaţiile de la Liceul Industrial 1, de la fostul Liceu UNIO, să intre în administrarea Liceului Teologic Ortodox şi nu aţi fost de acord. Deşi rapoartele comisiilor Servicii şi Juridic au fost rapoarte favorabile. Le-aţi votat în bloc, fără nicio obiecţie. Dar vă asigur că dacă votaţi acum pentru adoptarea proiectului, eu aduc la aceeaşi masă cele două culte şi vă vom demonstra că putem convieţui împreună”, a precizat Radu Roca.

  Din câte se pare, consilierii UDMR nu s-au lăsat sensibilizaţi de către Radu Roca, reuşind să respingă proiectul, cu toate că unul dintre consilierii UDMR, respectiv Leitner Istvan Attila, a votat favorabil. Cu toate acestea, au fost întrunite doar 15 din cele 16 voturi necesare, fiind nevoie de obţinerea a cel puţin două-treimi din votul consilierilor, în condiţiile în care proiectul este unul de patrimoniu. Astfel, cel puţin deocamdată, atât Liceul Ortodox “Nicolae Steinhardt” cât şi Liceul de Artă “Aurel Popp” vor rămâne în continuare cu aceeaşi criză de spaţiu, elevii fiind nevoiţi să frecventeze cursurile în două schimburi.
  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img