More


  UDMR cere inscripţii multilingve pe Statuia Limbii Române

  - Advertisement -

  statuie

  După ce consilierii UDMR au solicitat ieri – fără succes – mutarea Statuii Limbii Române – aflată în fază de proiect – din Piaţa Libertăţii pe Bulevardul Vasile Lucaciu, pe motiv că s-ar integra mai bine în peisajul general, aceştia au solicitat plasarea de inscripţii multilingve pe viitorul monument. Mai mult, în contrapartidă, consilierul UDMR Szocs Peter a solicitat reciprocitate, în sensul în care şi consilierii PSD, PNL şi ALDE să fie de acord ca în următoarea şedinţă să fie discutată şi aprobată amplasarea unei statui a contelui István Széchenyi. În final, proiectul a fost aprobat, astfel încât statuia Limbii Române va fi amplasată în Piaţa Libertăţii. Cât despre inscripţiile multilingve, încă nu există un răspuns concret.

  Solicitare de mutare a statuii
  Consilierul UDMR Leitner Istvan Attila a ridicat varianta oportunităţii de a muta proiectul Statuii din Piaţa Libertăţii pe Bulevardul Vasile Lucaciu. “Ar fi mai bine amplasată Statuia Limbii Române pe strada Vasile Lucaciu, lângă Liceul CFR. Ar fi o armonie şi o continuitate. Va fi catargul, statuia Limbii Române, avem Catedrala Ortodoxă, avem Lupoaica şi avem Monumentul Ostaşului Român. Ar fi un complex frumos şi acceptabil”, a solicitat Leitner Istvan Attila. Viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, a precizat că eventuala mutare a locaţiei ar însemna cheltuieli suplimentare.

  Troc cu statui
  Consilierul UDMR Szocs Peter a solicitat, nici mai mult nici mai puţin, decât inscripţii multilingve pe viitoarea Statuie a Limbii Române. De asemenea, Szocs Peter a forţat mâna conducerii Primăriei Satu Mare, dar şi a consilierilor PSD, PNL şi ALDE, solicitând aprobarea unui proiect similar care ar urma să fie iniţiat de către grupul UDMR. “Noi vom fi de acord cu amplasarea acestei statui în semn de respect pentru buna convieţuire. Dar aş vrea să atrag atenţia la un proiect al nostru pe care l-am iniţiat şi am început să îl pregătim mai de mult, respectiv ridicarea statuii contelui István Széchenyi. Noi am făcut proiectul de amplasare şi am depus acest proiect şi rugăm Executivul ca să îl includă pe ordinea de zi pentru şedinţa următoare şi sper ca şi colegii consilieri vor fi de acord, pentru buna convieţuire”, a cerut Szocs Peter.

  Statuia rămâne în Parcul Libertăţii
  Monumentul Limbii Române urmează să fie edificat în Parcul Libertăţii, cu scopul de a “întări conştiinţa identitară românească”, susţin iniţiatorii. “Ideea monumentului porneşte de la un articol al poetului Mihai Eminescu, apărut în ziarul Timpul din 4 noiembrie 1882: “Încă în suta şaptesprezecea, Miron Costin scrie regelui Poloniei că cel mai frumos şi mai corect dialect românesc, cel mai apropiat de graiul italic se vorbeşte în Sătmar, unde cu toată emigraţia lui Dragoş, românii rămaşi acolo sub fratele lui, voievodul Balc, sunt atât de numeroşi ca şi când n-ar fi ieşit nimeni din ţară”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat ieri.

  Compunerea ansamblului monumental
  Ansamblul monumental este compus dintr-un personaj principal, o mamă din popor, într-o atitudine demnă, puţin severă, îmbrăcată într-o togă romană ţinând într-o mână o carte masivă ce va conţine un text specific pentru limba română. La poalele ei se află un copil ce se străduieşte să citească textul. În spatele femeii se află un copac rămuros, cu rădăcinile adânc înfipte în pământ, completând compoziţia şi simbolizând puterea şi trăinicia Limbii Române. “Statuia femeii şi a copilului va fi de circa 2,20 m, iar înălţimea copacului va fi de circa 3,00 m, tot ansamblul fiind din bronz, pe un soclu de piatră”, se arată în sursa citată.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img