More


  5 ”otrăvuri albe” pe care le consumăm zilnic

  =

  În încercarea de a mânca mai sănătos, ajungem uneori să consumăm alimente care ne fac mai mult rău.

  photo-1449792893722-936641bb3309

  Astfel de alimente dăunătoare pentru organism sunt, între altele, laptele de vacă pasteurizat, orezul alb, făină albă, zahărul rafinat şi sarea rafinată.

  Laptele de vacă pasteurizat

  Procesul de pasteurizare duce la prelungirea perioadei de valabilitate a laptelui, însă în acest fel sunt eliminate şi toate enzimele benefice: vitamina A, vitamina C, vitamina B6, şi vitamina B12. De asemenea, acest procedeu permite şi transferul de hormoni şi antibiotice în lapte.

  Prin pasteurizare sunt eliminate şi bacteriile benefice prezente în laptele crud, dintre care cele mai importante sunt Lactobacillus acidophilus. Mai mult, pasteurizarea elimină aproximativ 20% din iodul existent în mod natural în laptele crud, ceea ce, printre altele, poate duce la probleme de constipaţie.

  Orezul rafinat

  Procesul de rafinare este dăunător şi în cazul orezului. Una dintre etape include îndepărtarea stratului exterior, iar ceea ce rămâne este, în principal, amidonul. Este la fel de important de ştiut că orezul alb poate creşte în mod semnificativ nivelul glicemiei serice, un factor de risc important pentru diabetul zaharat.

  Făină albă rafinată

  Dacă în cazul orezului amidonul rămâne în urma efectuării procesului de rafinare, făina abă este alcătuită aproape în întregime din amidon. Tratamentele chimice suplimentare la care este supus grâul din care se obţine făina albă contaminează produsul finit cu alloxan, o substanţă utilizată pentru a induce în mod deliberat boli diabetice în populaţiile de şoareci de laborator. În plus, acest compus cu denumirea de alloxan generează cantităţi uriaşe de radicali liberi la nivelul celulelor beta pancreatice, care ajung să fie distruse.

  Zahărul rafinat
  Zahărul alb este o substanţă chimică non-alimentară extrasă mai întâi din surse vegetale precum trestia de zahăr sau sfeclă de zahăr, însă din sucul colectat se elimină prin procesul de rafinare toate proteinele care formează fibre şi 90% din nutrienţii sănătoşi şi utili corpului.

  Procesul de extracţie se desfăşoară astfel: pentru a îndepărta lichidul din siropul de zahăr se adaugă lapte de var, care generează o reacţie alcalină ce elimină din conţinut aproape toate vitaminele. Apoi se adaugă dioxid de carbon pentru accelerarea etapei de prelucrare cu var, după care lichidul dulce trece prin tuburi care elimină toate impurităţile. Mai urmează încă un tratament, de data aceasta cu sulfat de calciu, după care zahărul este albit cu acid sulfuric. Zahărul nu are proteine, vitamine, minerale, nu are enzime, nici microelemente, nici fibre, nici grăsimi, neaducând vreun beneficiu nutritiv.

  Sarea rafinată
  Sarea rafinată este în esenţă clorură de sodiu, iar acest tip de sare poate creşte riscul de boli cardiovasculare, dar şi de multe alte boli şi afecţiuni.

  Sarea de masă conţine iod, care este necesar pentru o bună funcţionare a organismului, dar cele mai multe alimente procesate bogate în sare nu conţin şi această substanţă. Ce conţin, în schimb, este fluor, un aditiv folosit în procesul de rafinare, care poate face ravagii în organism atunci când este consumat în exces, scrie despre-sanatate.info.

  gandul.info  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img