More  Ce poţi face dacă vezi că se încalcă legea antifumat

  Fumatorii care fac si o bolala asociata tabagismului traiesc, in medie, cu 21 de ani mai putin decit nefumatorii, iar cei care nu fac o astfel de afectiune au viata mai scurta cu opt ani comparativ cu cei care nu au consumat tutun niciodata. Manifestarile "Fiecare viata conteaza" s-au lansat, marti, cu ocazia Zilei Mondiale Antifumat.
  Fumatorii care fac si o bolala asociata tabagismului traiesc, in medie, cu 21 de ani mai putin decit nefumatorii, iar cei care nu fac o astfel de afectiune au viata mai scurta cu opt ani comparativ cu cei care nu au consumat tutun niciodata. Manifestarile “Fiecare viata conteaza” s-au lansat, marti, cu ocazia Zilei Mondiale Antifumat.

   

  Legea care interzice fumatul în spaţii publice închise a fost declarată constituţională şi urmează să ajungă pe masa preşedintelui pentru promulgare. Aurelia Cristea, iniţiatoarea legii, spune că în actualul act normativ este prevăzută şi sesizarea poliţiei, inclusiv a poliţiei locale dacă se fumează în spaţiile unde este interzis.

  “Mă bucură decizia Curţii Constituţionale a României şi faptul că legea a fost declarată constituţională cu unanimitate de voturi. Va  trebui acum să continuăm demeresurile în ceea ce priveşte implementarea legii”, a spus deputatul PSD de Cluj, Aurelia Cristea.

  Aceasta spune că un studiu recent făcut de IRES privind percepţiile asupra fumatului şi asupra legii arată ca există un nivel de acceptanţă în societate de aproape 93% dintre cei intervievaţi.

  “Acest lucru arată că societatea este pregătită, că avea nevoie de aceasta lege. Asteptăm promulgarea de către preşedinte”, a spus Aurelia Cristea.

  În actuala lege, faţă de vechiul act normativ, este prevăzută posibilitatea de a sesiza poliţia, inclusiv poliţia locală în cazul în care se fumează în spaţiile în care acest lucru este interzis, scriecitynews.ro. Apoi, pe lângă amenzile de la 100 de lei la 500 de lei pentru persoane fizice şi de la 5.000 de lei până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice, se pot aplica sancţiuni complementare care pot merge până la suspendare a activităţii unităţii unde nu se respecta legea.

  “Va trebui să veghem cu toţii la respectarea legii pentru că vorbim de dreptul la sănătate. Nu este o lege împotriva cuiva, ci este o lege pentru protejarea sănatăţii tuturor. Este o lege pentru protejarea nefumătorilor, a celor care nu pot sa aleagă, care au locuri de muncă unde se fumează şi sunt nevoiţi să fumeze pasiv, şi pentru protejarea copiilor”, a mai spus Aurelia Cristea.

  Aceasta a mai spus şi că 150 de organizaţii de tineret doresc să se implice voluntar în implementarea acestei legi.

  sursa> gandul.info

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE