More


  Concurs de tăiat porci în Lazuri, un nou succes

  =

  porci01

  Deja tradiționalul concurs de tăiat porci – organizat de UDMR Satu Mare – a ajuns sâmbătă la cea de-a șasea ediție. Ediţia din acest an a avut loc în comuna Lazuri şi a aliniat la start un număr de 36 de echipe. Dincolo de măiestria măcelarilor şi a bucătarilor, conducerea UDMR Satu Mare consideră că evenimentul s-a transformat într-un team building în toată regula, în care prepararea produselor tradiţionale din carne de porc, stropite din belşug cu vin fiert şi pălincă, se îmbină perfect cu voia bună şi cu dezvoltarea relaţiilor interpersonale.

  Sacrificarea porcilor, primul pas
  Şefii celor 36 de echipe au sunat adunarea de la primele ore ale dimineţii şi au început cu sacrificarea animalelor, pentru a asigura materia primă în prepararea produselor tradiţionale, făcute după reţete care mai de care mai vechi şi mai spectaculoase. Pentru că este un concurs care se respectă şi care a devenit deja o tradiţie, tranșarea animalelor a fost atent supravegheată de un juriu de specialitate, remarcându-se de această dată un măcelar din Tiream, care a reușit să tranșeze animalul în doar 7 minute.

  Un eveniment care uneşte
  Secretul succesului acestui concurs stă într-o organizare ca la carte, în care sunt implicate zeci de persoane, spune preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a UDMR, senatorul Pataki Csaba. Mai mult, evenimentul este un veritabil team building, în care atât membrii UDMR, membrii altor partide politice dar şi simplii cetăţeni vin să socializeze. “Nu este un concurs în sensul clasic al cuvântului. Este practic prezentarea obiceiurilor tradiţionale legate de pomana porcului şi e un team building autentic deschis pentru toată lumea“, a spus preşedintele UDMR Satu Mare, Pataki Csaba.

  porci02

  De toate pentru toţi
  Organizația municipală a UDMR Satu Mare s-a pregătit și în acest an pentru concurs cu pălincă tradițională din cireşe, gutui și prune, platouri tradiționale, iar echipa de bucătari pregătea pentru jurizare toros, cârnați și caltaboși. “Suntem pregătiţi cu trei feluri de pălincă: gutui, cireşe şi prune bineînţeles. Am pregătit un fel de mic dejun ţărănesc cu tobă, caltaboş, brânzeturi, slănină de guşă. Colegii pregătesc cârnaţii şi toroşul. Anul trecut am câştigat medalia de aur la categoria vin fiert“, a declarat deputatul Kereskenyi Gabor.

  Secretele, scoase la suprafaţă
  Concursul este un bun prilej pentru măcelarii şi bucătarii din judeţul Satu Mare, dar şi din Ungaria, de a-şi măsura forţele şi priceperea. Fiecare şi-a scos de la adăpost reţetele moştenite şi perfecţionate în zeci, poate sute de ani de experienţă. Măcelarii au spus că nu este totuna cum sacrifici un animal. Dar nici cum îl tranşezi. Iar bucătarii susţin că fiecare preparat se pregăteşte după anumite reguli. Contează focul, condimentele şi îndemânarea. Toate la timpul lor, spun bucătarii.

  porci03

  O jurizare dificilă, dar plăcută
  În final, juriul concursului a avut cea mai grea sarcină pentru a desemna cel mai bun preparat culinar din carne de porc, cel mai bun cârnat, caltaboș, sângerete și alte preparate culinare tradiționale. Punctarea s-a făcut în funcție de gust, aspect, mod de preparare, iar diferența sau departajarea preparatelor va fi în funcție de mirodeniile și condimentele folosite.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img