More


  Concurs internaţional de Staroste şi Tarafuri la Ser

  =

  Sâmbătă la ora 1500 va avea loc concursul internaţional de staroste şi tarafuri de muzică populară de la Ser, comuna Bogdand, judeţul Satu Mare, ediţia a II-a.

  Starostele este personajul foarte important în desfăşurarea nunţii şi este ales de tineri în înţelegere, făcând parte dintre neamurile unuia sau din cercul de prieteni şi cunoscuţi ai tinerilor sau părinţilor lor. În trecut era unul din „chemătorii” pentru nuntă. În Oaş poate fi şi femeie, în celelalte zone ale judeţului numai bărbaţi. Starostele recită ciclul oraţiilor care subliniază despărţirea tinerilor de părinţi, urări şi închinări de felicitare a naşilor.La maghiari se fac urări şi la aducerea bucatelor la masă. Ultima obligaţie a starostelui este strângerea darurilor pentru tineri.

  Taraful este o formaţie muzicală compusă din lăutari, care cântă muzică populară sau lăutărească. Concursul internaţional de staroste şi tarafuri are rolul de a populariza şi a conserva oraţiile tradiţionale şi specifice zonelor de folclor definite de judeţul Satu Mare precum şi muzica populară tradiţională specifică zonei. De asemenea muzicanţii se întrec în măiestrie şi conservarea folclorului muzical autentic şi tradiţional.

  Concursul din localitatea Ser oferă o popularitate şi importanţă a localităţii pe harta festivalurilor din judeţul Satu Mare.
  Larisa Ignat  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img