More


  Coroana de Oţel

  - Advertisement -

  Coroana pe stema naţională, ca simbol al suveranităţii poporului român, cunoscută ca stemă a României Mari, a fost modificată odată cu instaurarea regimului comunist.

  După cum se ştie, sau s-ar cuveni să se ştie, Coroana de Oţel de pe capul Acvilei din Stema Regatului României a fost turnată din oţelul unui tun turcesc capturat în Războiul de Independenţă din 1877, victorie obţinută prin jertfă şi luptă de străbunii noştri. Nu are nicio legătură cu forma de guvernământ, dar are o importantă încărcătură istorică.

  Recent, PNL a redepus un vechi proiect de lege care prevede modificarea stemei în sensul în care să fie repusă o coroană cu capul acvilei, aşa cum era Stema României înainte de perioada comunistă. Ca elemente de detaliu, în articolul modificat din Legea privind stema ţării şi sigiliul statului se menţionează următoarele: Scutul mare pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta, încoronat, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan.

  Forma propusă nu trimite cu gândul la monarhie, ci către primul şi unicul război pe care noi, românii, l-am câştigat cu turcii. În acelaşi timp, iniţiativa se vrea şi una reparatorie, pentru că România este singurul stat din regiune şi unul din puţinele din UE care nu are simbolul coroanei pe stemă. Mai multe ţări care au ca formă de stat republica au păstrat sau au repus coroana în componenţa stemelor lor, după comunism (Polonia, Cehia, Federaţia Rusă, Bulgaria, Serbia şi Georgia).

  Dacă proiectul va fi adoptat de Camera Deputaţilor, forul decizional, autorităţile publice au obligaţia să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent, cu noile modele, până la data de 31 decembrie 2018.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img