More


  Csabcsi, artistul care are mâinile „unse” cu praf magic

  =

  cserey-csaba1

  Cserey Csaba, Csabcsi pentru prieteni, este considerat, la ora actuală, unul dintre cei mai buni percuţionişti din România. Este omul care atunci când atinge o tobă sau orice alt instrument totul prinde viaţă.A reuşit să cânte pe aceeaşi scenă cu cei mai mari interpreţi de jazz din România iar proiectele lui solo acustice sunt foarte apreciate atât la noi cât şi în străinătate.

  Născut la Gheorgheni, pe 16 noiembrie 1958, în secuime, la Porţile Occidentului şi Orientului, cum îi place lui să spună, Csabcsi s-a stabilit la Satu Mare în 1989, unde a fost angajat al Teatrului de Nord, ca muzicant, timp de 18 ani.Faptul că a trăit într-un mediu liber înconjurat de munţi la graniţa dintre două lumi, în locul în care elementele din tradiţia mongolă, indiană şi a Asiei Centrale se înfiripă în tradiţiile locului şi-au pus amprenta pe formaţia lui profesională de mai târziu.

  “M-am născut cu muzica în suflet. De mic copil am avut o sensibilitate deosebită pentru ritmuri, care la secui şi în special la ciangăi sunt influenţate de mai multe culturi, în special orientale. Poate de aici şi influenţele pe care le traspun în muzica mea”, ne spune artistul.

  Festivalul de la Woodstock i-a influenţat cariera
  Ca orice tânăr rebel al perioadei comuniste Csabcsi intra în legătură cu muzica de afară prin intermediul Europei Libere.Acolo a auzit pentru prima oară de Festivalul de la Woodstock, unde se aduna crema muzicii pop rock din acea perioadă. “Am auzit despre Festival de la Europa Liberă pe care o ascultam la acea vreme. Apoi după Festival au venit şi în România tineri din Polonia, Ungaria, Luxembourg, care ne-au povestit ceea ce s-a întâmplat acolo. Woodstock a fost un fenomen care a schimbat lumea şi totodată m-a convins că şi eu pot să fac pe scenă, desigur păstrând proporţiile, ce făceau ei”, spune Csabcsi.

  În 1970 îşi face prima trupă, intitulată Phillips care cânta coveruri după formaţii celebre din România (Phoenix, Mondial, Roşu şi Negru) şi Ungaria ( Omega, Lokomotiv GT).

  “Au urmat pe urmă mai multe trupe cu care am început să cântăm prin mai multe locuri. Cu toate că regimul era destul de strict s-au organizat şi câteva festivaluri, concerte. Spre exemplu, la Izvorul Mureşului veneau să cânte trupe studenţeşti. Am cântat la Miercurea Ciuc. Cântam mai ales în restaurante şi aşa ne câştigam pâinea. Pe la sfârşitul anilor ’70 şi Ia începutul anilor ’80 am trecut la muzica progresivă”, ne dezvăluie percuţionistul.

  A ajuns să fie cunoscut mai ales după ce a înregistrat, împreună cu VOX T, primele discuri la Electrecord iar la începutul anilor ’80 a fost invitat la TVR1 cu care a colaborat o bună perioadă de timp.

  Colaborări cu cei mai mari jazzmani
  În anul 1989 Csabcsi s-a stabilit la Satu Mare, unde s-a angajat ca muzicant al Teatrului de Nord, pentru care a prestat timp de 18 ani şi cu care mai colaborează şi în momentul de faţă. A cântat în trupa Haron, cea care a compus şi pus în scenă prima operă rock din România.

  csrey-csaba2

  Din 1997 a început să compună albume, primul album single fiind “Marşul tobelor” cu un mare succes la public, acesta fiind şi rampa de lansare spre celebritate. În 2002 îl cunoaşte pe Harry Tavitian, cotat printre cei mai valoroşi pianişti de jazz de la noi şi unul dintre cei mai originali ca stil din lume, cu care începe o colaborare fructuoasă, ce constă în imprimarea unui album, intitulat “Naşterea” şi concerte în toată ţara şi străinătate. “Am avut concerte în multe oraşe din ţară: Târgu Mureş, Braşov, Cluj Napoca, Oradea iar în străinătate am concertat alături de artişti renumiţi în: Germania, Belgia, Franţa, Austria, Ungaria dar şi în locuri mai exotice precum Istanbul sau Cairo”, ne spune Csabcsi.

  Au urmat colaborări fructuoase cu valorosul saxofonist Mihai Iordache , cu băieţii de la Orient Express, iar în 2004 îl cunoaşte pe carismaticul Johnny Răducanu cu care întreprinde mai multe turnee prin ţară şi străinătate.

  S-a orientat spre muzica de relaxare
  Ultimul proiect al lui Cspacsi este „Zgomotul ritmurilor”, concertele de relaxare. În cadrul acestui proiect foloseşte tot felul de instrumente de percuţie de la cele clasice la cele exotice. Un instrument foarte drag lui şi pe care l-a descoperit recent, este hand drum, cel care poate să redea nişte sunete sublime şi care să te ducă într-o lume plină de visare şi care te cuceresc pe loc.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img