More


  Între ecumenism şi politică

  - Advertisement -

  După aproape un mileniu de la Marea Schismă, care a împărţit creştinătatea în două mari ramuri – occidentală (catolică) şi estică (ortodoxă) – un suveran pontif s-a întâlnit cu un patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse. Papa Francisc s-a întâlnit cu Patriarhul Kiril pe un teren neutru – Aeroportul Jose Martin din Havana (Cuba).

  Întâlnirea dintre cei doi lideri religioşi are o importanţă istorică majoră. Şi nu avem în vedere doar faptul că s-a vorbit deseori despre necesitatea reunificării bisericilor creştine, un obiectiv foarte important, unul pe termen lung. Deşi niciuna dintre părţi nu a făcut declaraţii concrete, unii experţi şi-au exprimat convingerea în mod anticipat că se vor purta discuţii în favoarea stabilirii unei date comune pentru sărbătorile pascale sau în cea a recunoaşterii reciproce a botezului.

  Sunt, desigur, teme de maximă importanţă, însă se cuvine subliniată, în mod special, încărcătura politică a întâlnirii dintre Papa Francisc, liderul Bisericii Catolice, şi Patriarhul Kiril, liderul bisericii din ţara care găzduieşte cea mai mare comunitate ortodoxă din lume. Astfel, aşa cum era de aşteptat, cei doi lideri religioşi au vorbit despre creştinătatea lumii. Şi, în mod concret, despre războiul din Siria, pe care l-au catalogat drept un război pentru salvarea creştinilor de sub ameninţarea musulmană, având în vedere atrocităţile comise de Statul Islamic împotriva adepţilor lui Hristos.

  În analizele lor, comentatorii politici apreciază că întâlnirea celor doi lideri religioşi va contribui şi mai mult la strângerea relaţiilor dintre Europa Occidentală şi Rusia. Suveranul Pontif este un actor influent în plan global. Astfel că îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două Biserici foloseşte Kremlinului, care încearcă să estompeze tensiunile cu Occidentul, după anexarea Crimeii, războiul din Ucraina şi intervenţia militară din Siria. Suveranul Pontif se dovedeşte a fi un prieten al Rusiei, dar acest lucru nu este deloc în măsură să ne liniştească pe noi. Este însă pe placul politicii revizioniste a lui Vladimir Putin.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img