More


  Ion Bledea, comemorat de prieteni și iubitori ai scrierilor sale

  - Advertisement -

  bledea

  Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în colaborare cu Cenaclul „Cronograf” și cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, a organizat ieri ”Medalionul cultural – In memoriam Ion Bledea”, dată la care poetul și jurnalistul ar fi împlinit 65 de ani. La eveniment au participat atât prieteni și foști colaboratori, cât și iubitori ai stilului său inconfundabil, care a imprimat o direcție inconfundabilă în mass media sătmăreană.

  Primul care a luat cuvântul a fost directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo, care a declarat că a aflat foarte multe informații despre viața lui Ion Bledea de la apropiații marelui jurnalist. ”Am citi cartea sa <<Vânătoare de cai>> și am reușit să îl cunosc mai mult din poveștile regretatului Ion Vădan. Îmi povestea despre omul Ion Bledea și despre felul în care a reușit, imediat după anii 90, să înființeze Gazeta de Nord-Vest. Care, iată, că suntem în anul 2016 și are continuitate. Ion Bledea făcea o analiză dreaptă a evenimentelor din vremurile sale. Motiv pentru care am considerat că merită să realizăm acest Medalion Cultural, când Ion Bledea ar fi împlinit 65 de ani”, a spus Robert Laszlo.

  Directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, a vorbit despre jurnalistul Ion Bledea, care a imprimat un stil inconfundabil, marcat de curaj și verticalitate. ”Stilul lui inconfundabil era cel al unui gazetar virulent, de aceea și-a atras și adversități. Dar un lucru este foarte important, că atâta vreme cât a fost directorul acelui ziar a ținut cârma așa cum trebuie. Erau alte vremuri, în care jurnalismul era independent și Ion Bledea nu a ezitat să se ia la trântă cu mai marii de atunci”, a spus directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop.

  Directorul general al trustului Nord Vest – care include Gazeta de Nord-Vest și Nord Vest TV – Răzvan Govor, a declarat că, după cum a spus chiar Ion Bledea, Gazeta de Nord-Vest a fost, este și va fi a sătmărenilor. ”Eu nu l-am cunoscut prea bine pe Ion Bledea, eram mai mic atunci, dar de la colegii din redacție am înțeles că era un om extraordinar și un scriitor bun. Singurul interviu dat presei sătmărene de către Ion Bledea a fost la un post de radio local și a spus că Gazeta de Nord-Vest nu este a lui, ci este a sătmărenilor. Noi, fără să știm acest lucru, am păstrat același motto și eu spun că așa și este. L-a înființat în 1990 și sper să mergem mai departe încă mulți ani de acum înainte și să rămână al sătmărenilor, asta este foarte important”, a spus Răzvan Govor.

  Născut la 15 februarie 1951 în localitatea Doba, Ion Bledea a lucrat în domeniul presei la București (Almanahul literar) și la Satu Mare (Cronica sătmăreană). A debutat în poezie în revista „Steaua” în aprilie 1968. Publică în 1977 volumul „Vânătoare de cai-povestiri”. În primele zile ale lui 1990 a pus bazele ziarului Gazeta de Nord-Vest și ulterior a tipografiei „Imprimeria Bion”. A murit la 25 mai 1998.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img