More


  Judeţul ar putea avea un ansamblu folcloric profesionist

  - Advertisement -

  centru

  În vederea înfiinţării unui ansamblu reprezentativ al judeţului Satu Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare va organiza un concurs pentru a coopta dansatori şi instrumentişti. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo. Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a declarat că înfiinţarea acestui ansamblu este un obiectiv mai vechi al judeţului Satu Mare, fiind “o datorie faţă de cultura sătmăreană”.

  Se caută instrumentişti şi dansatori
  Directorul Robert Laszlo a declarat că dacă în cursul anului trecut s-a reuşit achiziţionarea unor costume populare pentru viitorul ansamblu, în acest an se are în vedere cooptarea de dansatori şi instrumentişti. ”Doresc să invit pe toți cei care doresc să facă parte din acest ansamblu al județului, fie că este vorba despre instrumentiști, fie că este vorba despre dansatori, să vină la sediul instituției noastre unde le putem oferi toate detaliile. Anul trecut am realizat o serie de costume populare din Țara Codrului, Țara Oașului, ungurești și șvăbești. Am considerat că ansamblul oficial al județului Satu Mare trebuie să reprezinte toate zonele etnofolclorice ale județului Satu Mare”, a declarat directorul Robert Laszlo.

  Colaborare, în primă fază
  Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, a declarat că în primă fază se încearcă varianta unor colaborări, urmând ca pe viitor să se încerce şi varianta unui ansamblu profesionist, cu personal angajat. ”Am avut la un moment dat și în organigramă la Centrul de Creație posibilitatea să angajăm personal pentru realizarea acestui ansamblu folcloric. Cred că avem această datorie față de cultura sătmăreană pentru că sunt foarte multe județe care au astfel de ansambluri iar noi, Satu Mare, nu avem. Vom înființa acest ansamblu și, în primă fază, vom merge pe varianta unor colaborări și vom încerca anul viitor să punem aceste posturi pe organigramă pentru înființarea unui ansamblu profesionist, care ne va reprezenta județul la diferite manifestări artistice”, a precizat Adrian Ștef.

  Un ansamblu reprezentativ
  Directorul artistic al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Petrică Mureșan, a precizat că la preselecţie se poate prezenta oricine, indiferent de vârstă, sex sau studiile absolvite. ”Se va face un casting pentru a-i selecta pe cei care se înscriu. Nu este necesar să aibă vreo diplomă în acest sens. Mi-aș dori să fie cât mai mulți, să fie cel puțin 30 de perechi, ca după aceea să facem cel puțin zece. Primează valoarea și talentul”, a arătat Petrică Mureșan. Pentru o cât mai bună reprezentativitate a zonelor folclorice, în viitorul ansamblu vor exista 12 perechi de dansatori din Țara Codrului, 12 din Țara Oașului, și câte șase perechi pentru dansurile ungurești și cele șvăbești.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img