More


  Județul Satu Mare și regiunea Zakarpatia dezvoltă proiecte comune

  =

  ucraina

  În cadrul acțiunilor de intensificare a colaborării transfrontaliere, la invitația guvernatorului regiunii Zakarpatia, Ghenadi Moskal, o delegație sătmăreană s-a aflat miercuri, 17 februarie, la Ujgorod, în Ucraina. Delegația sătmăreană a fost alcătuită din președintele Consiliului Judeţean, Adrian Ștef, directorul de cabinet Claudiu Sulea, Janko Szep Istvan – șef serviciu la Direcția de Dezvoltare Regională a Consiliului Judeţean, comisarul şef Vasile Maxim – șef serviciu teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare, Felician Pop – directorul Muzeului Județean, Robert Laszlo – directorul Centrului de Creație și Liuba Horvat – secretar general al Uniunii Ucrainenilor din România, președinte al Uniunii Ucrainenilor din județul Satu Mare.

  Redeschiderea punctului de trecere a frontierei de la Tarna Mare
  Alături de guvernatorul Moskal, din partea ucraineană au fost prezenți Mihailo Rusaniuk și Vitali Liubka, șefii administrației raionale Vinogradiv, Volodimyr Kolesnikov, șeful Vămilor din regiunea Zakarpatia, Ivan Haiduk, primarul comunei Hija, precum și Renata Șiman Moiș, șef serviciu relații externe, investiții și cooperare transfrontalieră a administrației regionale Zakarpatia. Pe ordinea de zi a întâlnirii au figurat câteva puncte foarte importante printre care: redeschiderea punctului de trecere a frontierei Tarna Mare – Hija. Există deja acordul părții române, se așteaptă acum acordul guvernului ucrainean pentru a putea fi demarate lucrările de modernizare a acestui punct. Deschiderea acestuia ar revigora cu siguranță cele două zone care actualmente sunt izolate.

  Ziuă a Bunei Vecinătăţi
  Ghenadi Moskal a vorbit apoi despre o veche tradiție, și anume, Ziua Bunei Vecinătăți, iar președintele Adrian Ștef a propus ca în 2016, aceasta să se desfășoare în județul Satu Mare, la Micula, acolo unde există o însemnată comunitate ucraineană. Apoi s-a pus problema ridicării unui bust al lui Mihai Eminescu la Ujgorod, având în vedere faptul că și Taras Șevcenko are un bust la Satu Mare, propunere primită cu entuziasm de guvernatorul Moskal, care cunoaște, de altfel, destul de bine limba română. S-a propus apoi realizarea unei tabere de arte plastice la Bobald pentru tinerii artiști români și ucraineni.

  Birou consular la Slatina
  Vorbitorii au salutat decizia deschiderii unui birou consular în luna martie, la Slatina (Solotvino), centrul românilor din Zakarpatia, demers care va facilita foarte mult colaborarea în zonă. Președintele Adrian Ștef s-a arătat mulțumit de rezultatele acestei vizite, care deschide noi perspective unei colaborări pragmatice, bazate pe acțiuni concrete care să ducă la o înflorire a relațiilor bilaterale dintre cele două regiuni vecine. „Avem un trecut comun, aceleași mentalități și obiceiuri, acum va trebui ca împreună să construim un viitor comun, bazat pe valorizarea tuturor resurselor noastre, lucru care va duce fără îndoială la creșterea prosperității acestei zone”, a declarat Adrian Ștef.

  Bogdan Tulbure  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img