More

  Medalionul cultural – In memoriam Ion Bledea

  bledea

  Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în colaborare cu Cenaclul „Cronograf” și cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare organizează azi, 15 februarie, de la ora 15.00, Medalionul cultural -In memoriam Ion Bledea, dată la care poetul ar fi împlinit 65 de ani.

  Născut la 15 februarie 1951 în localitatea Doba, Ion Bledea a lucrat în domeniul presei la București (Almanahul literar) și la Satu Mare (Cronica sătmăreană). A debutat în poezie în revista „Steaua” în aprilie 1968. Publică în 1977 volumul „Vânătoare de cai-povestiri”. În primele zile ale lui 1990 a pus bazele ziarului Gazeta de Nord-Vest și ulterior a tipografiei „Imprimeria Bion”. A murit la 25 mai 1998.

  Gazeta de Nord-Vest, cel mai vechi cotidian din judeţul Satu Mare, a aniversat – la începutul acestui an – împlinirea a 26 de ani de la apariţia primului număr. Acesta a văzut lumina tiparului în primele zile ale anului 1990, la iniţiativa unor oameni îndrăzneţi, în frunte cu directorul fondator Ion Bledea. În pofida vicisitudinilor de tot felul, Gazeta de Nord-Vest a supravieţuit, iubind adevărul şi în acelaşi timp speranţa, fiind, prin redactorii săi, un fidel “istoric al clipei”. N-a fost un grefier impasibil al evenimentelor, n-a jucat doar rolul de oglindă. Fiindcă, oricât de fidelă, o oglindă nu îndreaptă niciodată nimic, nu mişcorează răul, ajutând binele să triumfe.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE