More


  Muzeul Judeţean nu este acreditat

  - Advertisement -

  muzeu

  Conducerea Muzeului Judeţean Satu Mare a depus dosarul în vederea acreditării, demers necesar şi pentru atragerea de noi fonduri. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către directorul Muzeului Judeţean, Felician Pop. Potrivit aceleiaşi surse, potenţialul instituţiei este unul foarte mare, existând posibilitatea de a fi clasat chiar şi ca muzeu naţional.

  Demers pentru acreditare
  Directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Felician Pop, a precizat că s-a depus dosarul în vederea acreditării instituţiei de cultură. “Studiindu-se dosarul pe care l-am prezentat acum pentru acreditare, ni s-a sugerat că potenţialul muzeului nostru ar putea să îl claseze între muzeele naţionale şi aceasta ar fi pentru noi un mare câştig, nu atât ca prestigiu pentru ca Satu Mare să aibă un muzeu naţional, dar şi ca posibilitate de accesare a unor fonduri şi de susţinere din partea Ministerului Culturii. Acesta este un obiectiv pe care dorim să îl împlinim”, a declarat Felician Pop.

  Un mare proiect pentru cultura sătmăreană
  Felician Pop a remarcat unul dintre marile succese ale Consiliului Judeţean şi ale Muzeului Judeţean. Este vorba despre achiziţionarea întregii biblioteci fotografice a lui Ioniţă G. Andron. Mai mult, Muzeul Judeţean are în vedere ridicarea unei statui în memoria marelui fotograf la Negreşti-Oaş. “De la 100.000 de euro la 69.000 de euro şi am primit în schimbul acestei sume 100.000 de clişee. Întreaga bibliotecă Ioniţă G. Andron, cu toată corespondenţa cu marile personalităţi. Cred că cercetătorii viitori ai Sătmarului au de lucru acolo cel puţin zece ani. Nemaivorbind de faptul că, gândiţi-vă, avem 100.000 de fotografii din Ţara Oaşului, începând cu anii 1930 şi până în 1989, când Ioniţă G. Andron a trecut la cele veşnice. Consiliul Judeţean vrea să îl omagieze pe Ioniţă G. Andron ridicându-i, în scurtă vreme, statuia la Negreşti-Oaş”, a mai precizat Felician Pop.

  Obiectivele pentru acest an
  Felician Pop a mai vorbit şi despre proiectele Muzeului Judeţean pentru acest an. “Finalizarea lucrărilor de modernizare la Muzeul de Artă, reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie (reparaţii depozite, birouri etc.); întocmirea de proiecte pentru reabilitarea muzeelor de la Turț, Bogdand, Petrești şi Chilia; reabilitarea Atelierului Memorial Aurel Popp, reabilitarea Atelierului Paul Erdos; achiziţionare de teren la Medieşu Aurit în scopul extinderii parcului arheologic (4 ha); finalizarea reconstrucţiei unei gospodării tradiționale la Muzeul din Măriuş, amenajarea şi organizarea Muzeului în aer liber din Măriuş; construirea Bisericii de lemn din Soconzel; reparaţii curente la spaţiul în care funcţionează Laboratorul de restaurare şi la obiectivele muzeale din judeţ; sporirea securității obiectivelor muzeale, dotarea cu mobilier şi echipamente de specialitate; realizarea machetei Cetății medievale a Sătmarului; punerea în valoare a cetăților ascunse de la Boinești, Tămășeni, Gherța, Crucișor; organizarea Festivalului Etnografic „Mărțișorul”, Biserica Albă 6 martie 2016”, se arată în lista de obiective pentru acest an.
  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img