More


  Petrică Mureșan, desemnat omul anului 2015

  =

  gala7

  Filarmonica „Dinu Lipatti” a găzduit ieri, de la ora 17.00, „Gala Laureaților Sătmăreni 2015”, în cadrul căreia au fost premiate personalitățile cu rezultate remarcabile în domeniile în care activează. Acestea au fost recompensate cu diplome de merit pentru domeniile „Cultură, artă”, „Învățământ, educație”, „Cercetare” şi „Sport”. În final, omul anului a fost desemnat interpretul de muzică populară și director artistic al Centrului Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Petrică Mureșan.

  Eveniment care recunoaște valorile
  Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef – de numele căruia se leagă inițierea acestui eveniment – a declarat că Gala Laureaților își propune să recompenseze munca și valoarea tuturor oamenilor de mare valoare din județ. ”Eu cred că Gala Laureaților este o reconfirmare a faptului că județul Satu Mare are oameni de mare valoare, oameni care chiar ar merita să îi promovăm mult mai vizibil. (…) Premiem, de fapt, oameni care au promovat valori culturale, spirituale și istorice a acestor zone. Oameni care au fost poate promotorii unor evenimente care au rămas în istorie. Gala Laureaților ne reconfirmă faptul că putem să credem în valori. Chiar cred că respectând munca profesorului, a artistului și a sportivului putem face, cu o mai mare încredere, ca tinerii noștri să creadă în valori. Trebuie să îi avem modele pe oamenii care îşi sacrifică zilnic talentul, sufletul și curajul profesiei lor”, a declarat Adrian Ștef.

  Alți premiați
  În cadrul evenimentului de ieri au mai fost premiați membrii Corului Solemnis, actorul Carol Erdos – care a împlinit 38 de ani de când servește publicul sătmărean cu devotament, profesorul de fizică Aurelian Iliescu – care are peste patru decenii la catedră, Felician Pop – poet, jurnalist și director al Muzeului Județean Satu Mare,Jank Karolyi – scriitor și professor de limbă maghiară, Higyed Gyongyi – profesor de religie și muzică, Tincuța Fernea – cursant al Școlii de Arte, Ștefan Csendes – professor de muzică, Samel Lorand – judoka la CS UNIO și CSM Satu Mare, respectiv Burya Patrick – karateka la CSM Satu Mare. De asemenea, Hágö Attila Nándor, muzeograf la Muzeul Județean Satu Mare, şef Secție la Muzeele Carei și Tășnad, a fost recompensat pentru rezultatele în domeniul cercetare.

  Cine este Petrică Mureșan
  Petrică Mureşan vine din Medieşu Aurit. A văzut lumina zilei într-o zi de sâmbătă după-amiaza, în data de 28 februarie 1976. Destinul a făcut să rămână orfan de tată la vârsta de numai 9 luni şi viaţa urma să fie destul de neprietenoasă cu artistul: “Am crescut la ţară, îngrijit de bunicii materni, iar mama mea făcea naveta la muncă în oraş. În timp ce alţi copii se jucau, eu a trebuit să fiu bărbatul casei, să-mi ajut mama la treburile gospodăreşti care pentru ea după o zi de muncă în fabrică erau de cele mai multe ori epuizante. Greutăţile cu care m-am confruntat, m-au determinat să sper că într-o bună zi am să trăiesc o viaţă mai bună”.

  Din cauza greutăţilor existente şi prejudecăţilor pe care mama sa le avea vizavi de viaţa de artist, a început să cânte abia la vârsta de 19 ani. Tot la această vârstă s-a şi angajat la una dintre cele mai mari fabrici de prelucrare a lemnului din Satu Mare, unde a rămas timp de 10 ani. În aceeaşi perioadă a început să cânte într-un restaurant, seară de seară, lucru care l-a ajutat să-şi lucreze şi să-şi formeze vocea. “Anii pe care i-am petrecut cântând în restaurant au fost pentru mine adevărata şcoală şi tot atunci mi-am dat seama că vreau să fac din muzică o carieră şi una cât mai bună fără să-mi mai pese de nimic altceva”, a spus Petrică Mureşan.

  În anul 2000 devine membru al ansamblului folcloric Cununiţa din Satu Mare, cu care colaborează timp de aproape şapte ani şi alături de care participă la spectacole şi filmări, lucru care îl ajută să dobândească cunoştinţe despre ceea ce înseamnă interpretare, port popular, prezenţă scenică.

  Petrică Mureşan a participat la mai multe festivaluri concurs de muzică populară, printre care “Vară, vară, primăvară” de la Sibiu, “Mândre-s cântecele noastre” – emisiune concurs Romantica TV, iar la festivalul bistriţean “De Ispas la Năsăud” – 2007 – a obţinut marele premiu.

  Prima ediție, în anul 2008
  Prima ediţie a Galei Laureaţilor Sătmăreni a avut loc în anul 2008, fiind un eveniment organizat anual la inițiativa lui Adrian Ștef în perioada în care ocupa funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare. Scopul acestui demers este acela de responsabilizare a comunității locale și implicarea vocațională a tinerei generații în domenii de activitate precum: educaţie, cultură, activităţi artistice, sport şi acţiuni sociale.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img