Piaţa imobiliară din Satu Mare şi zonele limitrofe începe să dea semne de maturizare. Pentru prima dată în ultimii trei ani, anul a început fără fluctuaţii majore în preţul apartamentelor. De asemenea, la început de an “Legea dării în plată” ar putea influenţa şi ea piața imobiliară şi modul cum gândesc sătmărenii atunci când decid să îşi cumpere o locuință. Raportat la anii de după boomul imobiliar, anul 2015 a fost un an bun pentru piaţa imobiliară din Satu Mare.
S-au construit proiecte noi, s-au vândut atât locuinţe noi cât şi vechi, s-au accesat credite din toate categoriile, clienţii şi vânzătorii au început să îşi alinieze pretenţiile, iar per total, piaţa pare revitalizată. “La început de an, piaţa imobiliară din Satu Mare stă chiar destul de bine. Am făcut tranzacţii imobiliare şi lumea se mişcă. Poate şi faptul că se doreşte scoaterea Programului Prima Casă şi lumea aleargă mai mult să îşi cumpere o locuinţă. Se vând bine apartamentele cu două sau trei camere şi garsonierele, însă spaţiile comerciale se vând mai puţin la noi în municipiu sau terenuri agricole. Toate zonele sunt căutate, nu aş putea spune o zonă anume care merge mai bine. Merg bine locuinţele situate în cartierele Micro 15, Micro 16 şi Micro 17. Zona centrală rămâne cea mai căutată şi anul acesta unde se menţin şi preţurile şi unde proprietarii sunt dispuşi să negocieze foarte puţin “, explică Radu Hotca, directorul Agenţiei Imobiliare Comcas din municipiul Satu Mare.
Cumpăraţi acum o locuinţă
Cu toate acestea, specialiştii vorbesc despre un echilibru precar al segmentului imobiliar din cauza posibilității intrării în vigoare a legii dării în plată care în forma actuală ar avea efecte puternice atât asupra produselor bancare, cât și în ceea ce privește prețul locuințelor și afacerile dezvoltatorilor imobiliari, motiv pentru care marile agenții imobiliare își sfătuiesc clienții să cumpere acum o locuință. “Acum ar fi momentul cel mai bun pentru achiziţionarea unei locuinţe. Dacă se promulgă “Legea dării în plată”, eu zic că lumea va avea de pierdut. Avansul acesta de 30-40% nu toată lumea îl are. Spre exemplu, la o casă de 100.000 de euro avansul de 40%, eu zic că este mult, dar un avans de 5%, maxim 15 %, atunci e ok şi mai multă lume îşi poate permite să cumpere”, explică directorul Comcas.
Preţurile variază în funcţie de zonă, dar şi de confort. Spre exemplu, un apartament cu trei camere utilat, confort 1, are ca preţ de pornire 61.000 de euro, fiind recent renovat,complet mobilat, utilat, uşi cu vitralii, centrală termică, parchet de stejar în sufragerie şi dormitor, încălzire în pardoseală în bucătărie, aer condiţionat, pivniţă , acces auto, curte interioară mare, garaj, grădină privată, aferentă fiecărui apartament din asociaţie cu vie, visin, un nuc si cu o constructie din lemn, un foisor unde vă puteţi invita prietenii la un grătar în timpul verii. Pe de altă parte, un apartament cu trei camere în cartierul Micro 17 porneşte de la 30.000 de euro, însă nu dispune de astfel de utilităţi, iar în cartierul Micro 14 puteţi găsi apartamente şi cu 22.000 de euro, preţ negociabil.
Pe piața imobiliară din Satu Mare, pentru anul 2016 se anunţă un ritm susţinut de construcţii pe segmentele unde oferta nu întruneşte cererea. Lipsa programului Prima Casă care ar putea fi consecința acestei Legi a dării în plată ar putea avea efecte devastatoare pentru piaţa imobiliară locală. Fără programul care a susţinut piaţa imobiliară din 2009 încoace, numărul celor care vor putea să ia credite ipotecare se va reduce cu 60%, cel puţin la nivelul județului Satu Mare.
Alexandra Ardelean