More


  Sătmarul, punte între relaţiile României cu Ucraina

  - Advertisement -

  D-_Arhiva-ziar-2016_Februarie_26-februarie_POZE_web_UCRAINA

  Filiala sătmăreană a Universității de Vest “Vasile Goldiș” a găzduit ieri cea de-a șaptea ediţie a Simpozionului Știinţific Internațional cu tema Relaţiile româno-ucrainene. La deschiderea evenimentului au fost prezenți oaspeți de seamă din Ucraina, dar și reprezentanții autorităților locale şi reprezentanții Uniunii Ucrainenilor din România. Discuţiile au vizat întărirea relațiilor economice şi culturale dintre județul Satu Mare si Ucraina prin modernizarea infrastructurii de acces către punctul de trecere a frontierei româno – ucrainene de la Tarna Mare.

  CJ vrea redeschiderea punctului de la Tarna Mare
  Situată la o distanţă de 60 km la nord-est de Satu Mare, localitatea Tarna Mare are graniţă cu Ucraina şi un punct de trecere a frontierei, care nu este însă în exploatare. În acest sens, președintele Consiliului Județean Satu Mare a vorbit în deschiderea simpozionului ştiinţific și despre necesitatea dezvoltării infrastructurii de acces către punctul de frontieră, afirmând că au fost făcuți deja primii pași pentru deschiderea punctului de frontieră.

  Comunitate importantă de ucraineni
  De asemenea, preşedintete Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Miroslav Petreţchi, a subliniat că demersuri asemănătoare au fost făcute și în privinţa altor judeţe de frontiră din România pentru facilitarea relațiilor economice cu Ucraina. În România, după recensământul din 2011 avem 52.000 de ucraineni dintre care peste 31 de mii trăiesc în județul Maramureş, iar restul în județele Timiş, Suceava, Satu Mare, Botoşani, Arad, Caraş-Severin, Tulcea, Iaşi, Bucureşti și Cluj. În marea lor majoritate etnicii ucraineni din România reprezintă o populaţie autohtonă care locuieşte compact în judeţele de la frontiera cu Ucraina.

  Alexandra Ardelean  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img