More


  Sătmarul stă pe un mare rezervor de apă de calitate

  - Advertisement -

  mediu

  Ziua Internaţională a Zonelor Umede a fost un pretext pentru ca ecologiştii să aducă din nou în centrul atenţiei opiniei publice importanţa protejării surselor de apă. Specialiştii din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, reprezentanţii S.C. Apaserv S.A. dar şi voluntarii ecologişti s-au reunit la Complexul “Casa Verde” pentru un simpozion care a avut ca temă tocmai dezvoltarea durabilă a zonelor umede. Ziua de ieri a fost un prilej pentru autorităţi şi de a-i recompensa pe voluntarii ecologici care de-a lungul timpului s-au implicat în activităţile de protecţie a mediului. Ei au primit din partea APM diplome şi mici atenţii.

  Demers pentru contientizarea importanţei zonelor umede
  Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Elisabeta Bekessy, a arătat faptul că prin acest eveniment se doreşte conştientizarea importanţei zonelor umede. “Am dorit să marcăm Ziua Internaţională a Zonelor Umede printr-o serie de manifestări, care să aducă în centrul atenţiei importanţa conservării surselor de apă. La noi în judeţ am pornit un proiect prin care voluntarii ecologici împreună cu un profesor coordonator au inventariat zonele umede şi au realizat, împreună cu specialiştii de la Apaserv, teste de laborator asupra calităţii apei. Avem o apă de calitate bună, spun cei care au fost implicaţi în proiect, şi putem să o menţinem dacă promovăm dezvoltarea durabilă”, a declarat directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Elisabeta Bekessy.

  Ape cu potenţial mare
  Profesorul Paul Antyim, în calitate de coordonator al proiectului, spune că rezervele de apă din judeţ au un potenţial ridicat . “Am verificat apa din cinci lacuri din judeţ, este vorba de Apa, Călineşti, Adrian , Bercu şi Moftinul Mic (…) au un potenţial mare de resurse (…) am recoltat probe împreună cu voluntarii ecologici, iar testarea am făcut-o atât in situ cât şi în laboratoarele Apaserv, companie care dispune de specialişti”, a explicat profesorul Paul Antyim.

  Calitate bună a apei
  În urma analizelor şi a observaţiilor de pe teren s-a constatat că apa de la noi este una de bună calitate, iar autorităţile ar trebui ca în continuare să facă eforturi atât pentru păstrarea calităţii cât şi pentru protejarea biodiversităţii. “Printre primele localităţi care deja au luat atitudine a fost comuna Vama. Aici se va implementa un proiect pentru regenerarea naturală a apelor uzate. L-am invitat alături de noi pe primarul localităţii Vama, Vasile Corodan, pentru că încercăm să derulăm un program – pilot pentru implementarea unor tehnologii de epurare cu regenerare naturală a apelor uzate menajere. Acest proiect va duce la crearea unui lac ce va deveni un habitat favorabil pentru păsările acvatice” a explicat directorul APM, Elisabeta Bezkessy.

  Dezvoltarea durabilă, în dezbatere
  În acest an, tema pentru Ziua Internaţională a Zonelor Umede a fost chiar dezvoltarea durabilă. Specialistul în biodiversitate al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Ioan Man, a precizat că protejarea surselor de apă, a florei şi a faunei, nu trebuie neapărat să aibă un impact negativ asupra activităţii economice. “Sunt multe exemple în care protecţia zonelor umede a mers mână în mână cu dezvoltarea diferitelor sectoare ale economiei. Agricultura, piscicultura dar şi turismul sunt doar câteva dintre domeniile care pot să se dezvolte odată cu protejarea biodiverisităţii din zonele umede”, a precizat specialistul.

  Silvia Spanciu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img