More


  Se poate revigora mediul de afaceri românesc ?

  - Advertisement -

  Un om de afaceri de prin părţile Sătmarului, care a venit în concediu din străinătate în Satu Mare, afirma cu o mare revoltă în glas: “ Aici, la noi, e încă multă confuzie ! În Occident, ţi-ai plătit dările către stat, după care eşti lăsat să lucrezi în pace. La noi, legislaţia fiscală s-a schimbat de nenumărate ori de-a lungul anilor. Dacă stai bine şi calculezi, dacă eşti privat, nu rămâi aproape cu nimic după ce plăteşti toate taxele… Mai nou, până şi pentru banii tăi trebuie să dai socoteală ce faci cu ei, când vrei să-i scoţi din contul firmei ! Dările sunt de tip capitalist, iar mentalităţile şi o parte a legislaţiei sunt neancorate în realităţile economice ! “ Adică, tu lucrezi zi şi noapte, n-ai furat de la nimeni nimic, iar când să te bucuri de banii tăi…

  De scenariile discreditării nu mai vorbim, că vorbeşte toată lumea ! Relaxarea fiscală se lasă îndelung aşteptată în mediul de afaceri. Nimeni nu găseşte o strategie economică în urma căreia să trăiască bine şi omul de afaceri şi statul ? Nu o dată am auzit expresia vehiculată de unii oameni de afaceri: “ Noi suntem cinstiţi, că doară nu toţi suntem hoţi ! Dăm la stat ce este de dat, dar aleşii ce fac pentru noi ? “ Chiar aşa, ce ar trebui să facă decidenţii pentru încurajarea mediului de afaceri românesc ? Ce face statul pentru ca o parte măcar din economia subterană să intre relaxată şi de bună voie în zona legalităţii ? De ce avem evaziune fiscală ?

  Iată întrebări, la care omul de afaceri răspunde în mod sincer : „ Din cauza presiunii fiscale, omul de afaceri caută subterfugii pentru a supravieţui în continuare, mai ales că în vremurile acestea consumul este scăzut, iar blocajele financiare sunt la modă ! Numai noi ştim, câte într-o lună, cum adunăm banii: pentru rata la bancă, de salarii, de impozite la stat, consumabile şi alte cheltuieli. De multe ori, nu suntem ajutaţi să încasăm banii de la rău-platnici şi nici nu suntem protejaţi împotriva preţurilor de damping!”.

  Controlul şi îndrumarea nu mai sunt agreate de către legislaţie ? Amenzile sunt cele care trebuie să facă „ planul de încasări„? Vinovaţi, cu voie sau fără voie, fiecare trebuie să plătească amenda conform articolului cu aliniatul aferent din lege. Pe ascuns se doreşte demoralizarea oamenilor de afaceri indigeni ? De ce în alte ţări oamenii de afaceri se bucură de o mai mare protecţie indigenă ?

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img