More


  START pentru Legea Fiecare Copil la Grădiniță în județul Satu Mare

  - Advertisement -

  start

  Instituţia Prefectului-judeţul Satu Mare, Inspectoratul Școlar Județean și Asociația Ovidiu Ro anunță derularea, la Satu Mare, a sesiunilor județene de informare a primarilor și respectiv a directorilor de grădiniță asupra modului de implementare a programului național reglementat prin Legea nr. 248/2015. Sesiunile de informare își propun clarificarea mecanismului implementării programului național în contextul problemelor specifice din localitățile din județul Satu Mare.

  La Satu Mare, sesiunile de informare se vor desfăşura marţi, 9 februarie 2016, de la orele 11,00, respectiv de la orele 14,00, în sala mare de şedinţe a Palatului Administrativ. La prima sesiune de informare sunt invitaţi să participe primarii şi asistenţii sociali din judeţul Satu Mare, iar la cea de-a doua sesiune vor participa directorii de unităţi de învăţământ preşcolar din mediile urban şi rural de la nivelul judeţului Satu Mare.

  De asemenea, reprezentanţii unor instituţii publice şi cei ai organizaţiilor non-guvernamentale sunt invitaţi să ia parte la eveniment. „Legea și normele de aplicare stabilesc cadrul legal favorabil educației preșcolare pentru toți copiii din România, dar succesul programului va fi decis de implicarea tuturor actorilor locali. Știm din etapa de pilotare că înscrierea cât mai multor copii la grădiniță și condiționarea strictă a acordării stimulentului educațional de prezență sunt esențiale. Ceea ce va conta însă va fi capacitatea echipelor locale de a colabora și de a găsi soluții la problemele punctuale precum și susținerea instituțiilor județene și naționale” subliniază Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.

  Legea nr. 248/2015 sau ,,Legea Fiecare Copil la Grădiniță” – votată în Parlamentul României și promulgată de Președinte în noiembrie 2015 – încurajează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani prin acordarea unui tichet social pentru grădiniță de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoană singură) și este condiționat de prezența zilnică a celor mici la grădiniță.

  Legea nr. 248/2015 răspunde obiectivelor cu privire la reducerea abandonului școlar (la 11.3%) și a sărăciei și inechității sociale ce derivă din Strategia Europa 2020. În 2014 rata abandonului școlar în România ajunsese la 18.5% și se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educație timpurie. Potrivit Ministerului Muncii mai mult de 111.000 de copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru grădiniță. În județul Satu Mare, în cele 65 de localități, sunt aproximativ 1.859 de potențiali beneficiari ai programului.

  Programul național reglementat prin Legea nr. 248/2015 preia mecanismul central al programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță gândit în special pentru zonele rurale extrem de sărace și implementat, începând cu 2010, de către Asociația OvidiuRo (OvR) în parteneriat cu Ministerul Educației.

  Timp de 5 ani, OvidiuRo a implementat acest program pilot cu finanțare privată și prin voluntariat. Începând cu 15 februarie 2016, costul tichetelor sociale pentru grădiniță este acoperit de la bugetul de stat iar responsabilitățile implementării eficiente a programului revin primarilor și directorilor de școală.
  OvidiuRo pune la dispoziția autorităților județene și locale interesate expertiza consolidată de organizație în cei peste 5 ani de implementare a programului pilot și cei peste 15 ani de luptă împotriva sărăciei și abandonului școlar cu ajutorul educației. OvR ia în calcul inclusiv acoperirea din surse private, în acest an, a costurilor tichetelor sociale pentru cei peste 3.000 de copii fără acte de identitate ce nu intră sub incidența Legii nr. 248 /2015, până la găsirea unor soluții mai sustenabile. Pentru detalii puteți accesa www.fiecarecopilingradinita.ro.

  Întrucât primul an de implementare are un rol cheie în succesul programului național, OvidiuRo organizează în zilele următoare un concurs național în urma căruia va susține financiar și logistic, din surse de finanțare privată, 10 județe cu număr mare de copii săraci, oferindu-le echipelor locale suport pentru implementarea tuturor componentelor programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță (dincolo de tichetele sociale pentru grădiniță, acoperite de la bugetul de stat), cum ar fi rechizitele necesare la clasă.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img