More

    Stocul de vaccin, suplimentat după o criză de două luni

    vaccin

    Vaccinul hexavalent, care se face copiilor în primul an, nu s-a găsit în ultimele luni nici la medici de familie şi nici la farmacii. Prin această situaţie de criză au trecut foarte multe Direcţii de Sănătate Publică Judeţene care monitorizează schemele de imunizare,iar printre ele se numără şi DSP Satu Mare.

    Din fericire, DSP Satu Mare a primit recent aproape 5 mii de doze, dintre care o parte au ajuns deja la medicii de familie din judeţ. Conform directorului instituţiei, Dan Cojoc, vaccinul nu a mai ajuns în România din cauză că producătorul cu care Ministerul Sănătății avea contract nu mai fabrică acest produs. În acest timp, medicii de familie au trebuit să amâne imunizarea bebeluşilor din judeţ, însă din fericire în tot acest timp nici un copil nu s-a îmbolnăvit. DSP Satu Mare are în prezent pe stoc un număr de 4706 de doze, 539 au fost deja distribuite medicilor de familie. Conform purtătorului de cuvânt al DSP Satu Mare, Lidia Tămaş, în anul 2015 au fost vaccinate 1517 persoane, iar în 2016 numărul lor a ajuns la 1444.

    Copiii în vârstă de 2 şi 6 luni care nu au fost vaccinaţi la termen şi au intrat în evidenţa medicilor de familie, vor fi recuperaţi la vaccinare, astfel încât aceştia să aibă schema completă de imunizare, starea de sănătate a copiilor nefiind în niciun fel afectată.De obicei, vaccinarea micuţilor se face în cadrul unor microcampanii care au loc în ultima săptămână din fiecare lună. Conform calendarului de vaccinare, bebeluşii de 2 şi 6 luni primesc vaccinul hexavalent, la vârsta de 4 luni şi 1 an primesc vaccinul pentavalent. Potrivit medicilor epidemiologi, introducerea din 2009 a vaccinului anti poliomielitic injectabil (VPi) este considerat un mare câştig, deoarece s-a eliminat riscul circulaţiei tulpinilor de virus polio vaccinal, existent în cazul administrării orale (VPO). În ultimii ani, în România nu a fost înregistat niciun caz de poliomielită, informează Ministerul Sănătăţii.

    Alexandra Ardelean

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE