More


  „Sunt conştientă că mulţi vor încerca să mă calce în picioare“ (II)

  - Advertisement -

  tasnad

  Alexandra Moise, o tânără sătmăreancă studentă la o facultate de prestigiu din Danemarca, vrea să demonteze mitul conform căruia femeile nu se pricep la fotbal. Ea va înfiinţa şi gestiona cinci echipe de fotbal care se vor întrece într-un campionat.

  Studiază industria şi etica sportivă
  Pentru a fi pe deplin pregătită pentru lumea fotbalului, Alexandra a decis să înveţe de la cei mai buni profesionişti în domeniu din Danemarca. „Momentan studiez Marketing şi Management, program în urma căruia mă voi putea înscrie la profilul Sports Management, unde se studiază intens marketingul şi managementul sportiv, industria şi etica sportivă, noţiuni de drept utilizate în mediul sportiv şi teorii, practici şi metode folosite în lumea sporturilor pentru a promova şi gestiona o echipă de fotbal. E foarte interesant, mai ales că am posibilitatea de a pune în practică tot ce învăţ“, adaugă Alexandra Moise. Dincolo de posibilităţile pe care le oferă campusul universitar şi materialele didactice puse la dispoziţia studenţilor, Alexandra este instruită în ale sportului de unii dintre cei mai apreciaţi oameni din domeniu. „Studiile superioare aici sunt structurate diferit faţă de modelul din România. Echivalentul licenţei fiind programul «AP», urmat de «Bachelor» care este format din patru semestre, ultimul fiind un semestru de internship. Momentan sunt la finalul celui de-al doilea semestru din «AP». Practic, licenţa durează trei ani şi jumătate în cazul meu. Programul este flexibil, ai posibilitatea să şi lucrezi. Cât despre profesori, tot ce pot să spun e că învăţ din experienţa unor legende ale domeniului. De exemplu, profesorul care predă Marketing Internaţional, din acest semestru, lucrează de 20 de ani pentru Carlsberg, a făcut strategii de marketing pentru FIFA, Manchester United, Liverpool, şi acestea sunt doar câteva nume mari din cele multe. Sunt fascinată efectiv în secunda în care începe să discute. În ansamblu, am fost foarte plăcut surprinsă de sistemul educaţional de aici“, spune tânăra.

  „Referitor la România, am anumite reticenţe“
  Deşi nu are decât 20 de ani, sătmăreanca are deja un plan bine stabilit referitor la viitorul ei, însă lasă loc şi de schimbări. Afirmă cu certitudine că viaţa ei s-a schimbat şi că tinerii au prea puţine posibilităţi de afirmare şi de a-şi clădi un viitor în România, motiv pentru care nu regretă că a ales să îşi pună bazele unei cariere profesionale departe de casă. „Cu toate că e mult prea devreme să mă pronunţ, mi-ar plăcea mult să mă stabilesc aici. M-am obişnuit foarte tare cu stilul de viaţă danez şi mi se potriveşte foarte bine. Plus că am posibilitatea să urmez o carieră din iubire şi pasiune pură, ceea ce mă face să iubesc şi mai mult Danemarca. Referitor la România, am anumite reticenţe legate de o întoarcere definitivă acasă. Sunt anumite diferenţe în mentalitatea şi atitudinea oamenilor, în sistemul educaţional universitar. În plus, birocraţia şi tot ce trebuie să facă un tânăr pentru a ajunge să facă ceea ce îi place mă fac să îndrăgesc mai mult nordul Europei. Dacă aş putea aduce în România stilul de viaţă pe care îl am aici şi să fac ce îmi place, m-aş întoarce acasă. La urma urmei, acasă e acasă“, mai spune Alexandra.

  Un proiect ambiţios
  Alexandra Moise va înfiinţa şi gestiona în curând cinci echipe de fotbal. Este vorba despre cinci echipe de băieţi care vor debuta în primăvara acestui an, în cadrul unui campionat organizat între campusurile din cadrul „Copenhagen Business Academy“. Echipele vor funcţiona strict după regulamentele şi codurile de conduită FIFA. „Scopul acestui proiect este de a crea o punte de legătură între studenţii veniţi la studii din toate colţurile lumii. Pe mine acest proiect mă va ajuta să gestionez diferite situaţii, să fac faţă provocărilor şi mărturisesc că este o experienţă care îmi dă o imagine mai clară în legătură cu ce mă aşteaptă în următorii ani“, spune ea. Tânăra adaugă că nu va fi însă uşor, pentru că sunt multe lucruri de pus la punct, mai ales că ea îşi doreşte victoria în acest campionat. „Practic, se începe cu stabilirea numărului de echipe, numărului de jucători, regulile de conduită şi etică pe teren (care vor fi în concordanţă cu regulamentele FIFA), preselecţiile pentru fiecare echipă, numirea arbitrilor şi găsirea sponsorilor pentru echipamentele necesare. La acestea se adaugă şi coordonarea jucătorilor pe teren, alegerea strategiilor pe durata campionatului şi gestionarea fiecărei echipe în sine cu nevoile pe care le întâmpină pe parcurs“, încheie tânăra.

  Alexandra Ardelean  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img