More


  Un tur, două tururi…de scrutin

  - Advertisement -

  Institutul pentru Politici Publice le solicită tuturor actorilor instituționali și politici care se pronunță în această perioadă pentru modificarea legii privind alegerile locale să justifice cu argumente obiective urgența și oportunitatea acestei schimbări, dincolo de calculele electorale făcute pe baza sondajelor.

  “Pe lângă motivațiile vehiculate public de principalele partide, inclusiv cu prilejul consultărilor organizate astăzi( nr ieri) de premier, atât liderii politici, cât și Guvernul sau Parlamentul, în eventualitatea unei decizii, sunt responsabili să explice electoratului de ce tocmai acum aceste modificări și care sunt implicațiile pe care acestea le vor avea la nivelul alegerilor locale din vară, având în vedere că una dintre principalele îngrijorări manifestate este cea legată de legitimitatea rezultatelor”, se arată într-un comunicat al IPP transmis AGERPRES.

  Conform sursei citate, IPP a făcut o simulare, pornind de la rezultatele ultimelor două runde de alegeri locale — cele din 2008 (două tururi de scrutin) și din 2012 (un singur tur) — în încercarea de a testa ipoteza lipsei de reprezentativitate a alegerilor într-un singur tur, respectiv de a furniza o serie de scenarii cu privire la posibilele implicații (electorale) ale menținerii actualului sistem de vot pentru principalele partide politice care pretind că suferă de grija electoratului.

  Doar 31% din cei 3.186 de primari aleși în 2012 (985) nu au reușit să obțină 50% plus unu din voturile valabil exprimate, ceea ce i-ar fi dus ipotetic în turul 2, arată simularea.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img