More


  Un tur sau două?

  =

  Premierul Dacian Cioloş a anunţat, oficial, că nu va emite ordonanţă de urgenţă şi nici nu îşi va asuma răspunderea pentru alegerile locale în două tururi. Departe însă, să se fi încheiat disputele şi comentariile pe această temă, care amintesc de haioasa poveste cu cocoşul roşu.

  În pofida eşecului la acest nivel, copreşedintele Vasile Blagacrede că proiectul de lege iniţiat de PNL pentru alegerea primarilor în două tururi poate să adune majoritate în Senat. În ceea ce priveşte disputele, este limpede că decizia premierului dă câştig de cauză social-democraţilor, satisfăcuţi că premierul a respins propunerea liberalilor de a le face jocul. Dar, ca lucrurile să rămână şi mai înceţoşate, o categorie de comentatori se întreabă dacă nu cumva propunerea liberalilor adresată lui Dacian Cioloş a fost o diversiune menită să ascundă că actualul guvern este de fapt unul liberal şi nu echidistant politic, aşa cum pretinde.

  Şi totuşi un tur sau două? În locul unui răspuns tranşant, consemnăm punctele de vedere, total opuse, ale celor care pretind că se pricep. O primă categorie apreciază că alegerile în două tururi par a fi mai democratice decât cele într-un singur tur. A doua categorie de pricepuţi consideră că adevăratul scor electoral este cel din primul tur, pentru că în al doilea tur cei mai mulţi alegători votează un alt candidat decât cel pe care îl vor, de fapt. Turul al doilea este unul tactic în care electoratul votează împotriva celui pe care nu îl doresc câştigător.

  Pe de altă parte, şi nu în ultimul rând, Comisia de la Veneţia, des citată de Curtea noastră Constituţională, apreciază că invocatul caracter democratic al alegerilor nu depinde de numărul de tururi. Şi apoi, sunt atâtea democraţii consolidate în care alegerile de primari se fac într-un singur tur.

  Deocamdată rămâne spectacolul politic, care nu are în vedere factorul esenţial. Cel al alegătorilor care, ca o reacţie nedorită, ar putea decide să nu se prezinte la urne, indiferent de numărul tururilor de scrutin.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img