More

    Unanimitate pentru aprobarea bugetului local

    buget

    După ce conducerea Primăriei Satu Mare a acceptat cele circa 40 de amendamente ale opoziţiei, bugetul a fost aprobat în unanimitate. Totuşi, cu mici înţepături între consilierii UDMR şi cei ai PSD. Nu a scăpat nici primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, dar, în final, s-a ajuns la un consens. Astfel, bugetul local de venituri şi cheltuieli al municipiului Satu Mare pe anul 2016 a fost aprobat la nivelul sumei de 265.025.811 lei. Astfel, 216.689.354 lei sunt la secţiunea de funcţionare, iar 48.336.457 lei la secţiunea de dezvoltare.

    De unde vin banii
    În ceea ce priveşte veniturile prognozate la nivelul bugetului local al municipiului Satu Mare, 126.312.738 lei reprezintă veniturile proprii ale secţiunii de funcţionare a bugetului local formate din categoriile de venituri care s-au regăsit şi în anul 2015 în structura bugetului local. De asemenea, 19.100.142 lei sunt venituri proprii ale secţiunii de dezvoltare a bugetului local, 119.612.931 lei reprezintă sume defalcate din T.V.A., subvenţii pentru diferite destinaţii de la bugetul de stat, venituri din rambursări de fonduri din anii precedenţi sau anul curent.

    Pe ce merg banii din buget
    Pentru salariile personalului din Primăria Satu Mare şi a indemnizaţiilor consileirilor locali este propusă suma de 11.750.000 lei. Pentru “Cheltuieli cu bunuri şi servicii” se propune suma de 2.850.000 lei, sumă necesară pentru asigurarea funcţionării în bune condiţii a activităţii instituţiei primarului pe parcursul anului. Suma de 3.800.000 lei a fost destinată pentru acoperirea drepturilor salariale ale angajaţilor din cadrul Poliţiei Locale Satu Mare. Pentru asigurarea salariilor personalului didactic a fost alocată suma de 71.850.000 lei, având ca sursă de finanţare sume defalcate din T.V.A. de la bugetul de stat. Suma de 4.480.752 lei a fost alocată pentru susţinerea financiară a Programului de investiţii pe anul 2016, sumă asigurată din bugetul local.

    Săgeţi inerente
    Consilierul UDMR Masculic Csaba a fost cel care a vorbit despre amendamentele incluse de opoziţie în proiectul de buget. “Majoritatea amendamentelor cu care am venit au fost incluse în noul proiect de buget. Eu consider că prin amendamentele şi propunerile cu care am venit am încercat să îmbunătăţim cât se poate îmbunătăţi acest buget. Ştim cu toţii care sunt posibilităţile financiare ale municipiului, dar am încercat ca prin aceste amendamente să încărcăm şi cu conţinut studiile de fezabilitate, ca să pornim ceva. Ştim că este o cale lungă până se vor finaliza acele lucrări”, a spus Masculic Csaba.

    Executivul a acceptat amendamentele opoziţiei
    După ce a declarat că amendamentele propuse de consilierii UDMR sunt pertinente, majoritatea fiind acceptate, primarul Dorel Coica a ţinut să le transmită consilierilor opoziţiei motivul pentru care nu a fost prezent la unele negocieri. “Când dumneavoastră aţi refuzat să votaţi bugetul, eu eram la minister, am dus nişte proiecte, pe care le-am depus la CNI (Compania Naţională de Investiţii, n.red.). Era mai importantă prezenţa mea la ministerele de la Bucureşti, ştiind că specialiştii mei sunt aici şi pot să vă dea orice informaţie”, a spus Dorel Coica.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE