More


  A fost, într-adevăr, Iuda apostolul care l-a trădat pe Iisus Hristos?

  - Advertisement -

  judasiscariot

  Conform Noului Testament, Iuda era unul din cei 12 apostoli ce l-au urmat pe Iisus Hristos în misiunea sa sacră, dar personajul este cunoscut pentru faptul că l-a trădat pe Mântuitor, primind cei 30 de arginţi din partea Sinedriului, pentru a dezvălui locul în care profetul se afla, scrie Descoperă.

  În timp, numele “Iuda” a devenit sinonim cu “cel mai atroce dintre trădători”. În multe ţări ortodoxe şi catolice din întreaga lume, în Duminica Paştilor este incendiată o figurină care îl reprezintă pe acest personaj. Exprimarea repulsiei faţă de cel care l-a vândut pe Mesia a depăşit sfera spiritualului şi a intrat în cotidian, unde s-a transformat în insultă, potrivit Descoperă.

  În ultima vreme, au existat mai multe încercări de a reabilita numele apostolului decăzut. De exemplu, televiziunea britanică BBC publică în fiecare an, în Vinerea Mare, documentarul “In the Footsteps of Judas” (“Pe urmele lui Iuda”). În cadrul acestuia se încearcă prezentarea vieţii lui Iuda din perspectiva reprezentanţilor Bisericii Catolice, potrivit Descoperă.

  Cei mai mulţi dintre aceştia susţin cu fermitate faptul că acţiunile trădătorului au fost cu adevărat “diabolice”, episcopul de Leeds, referentul Nick Baines împărtăşind aceeaşi părere.

  “El a fost cunoscut în istorie ca fiind cel mai josnic trădător. Dacă a fost aşa sau nu, reputaţia lui rămâne, totuşi, una proastă”, a spus acesta.

  Conform Descoperă, un alt caz de îmbunătăţire a imaginii lui Iuda este cel al cărţii “The Last Temptation of Christ”, publicată de Nikos Kazantzaki, în anul 1955. În acest volum, apostolul este înfăţişat ca fiind, mai degrabă, un adevărat prieten pentru Iisus Hristos.

  Descoperirea Evangheliei după Iuda, în anii ’70, a scos la iveală noi detalii, de altfel contradictorii, despre viaţa celui mai cunoscut trădător din istoria creştinismului. În text, nu este precizat cu exactitate dacă apostolul a fost, într-adevăr, cel care l-a vândut pe Iisus sau a fost, de fapt, un discipol credincios până la capăt.

  Prin urmare, dacă versetele nu pot oferi informaţii concrete despre cine a fost cu adevărat Iuda Iscariotul, atunci oamenii nu pot fi siguri de faptul că el a avut o reputaţie nu tocmai bună.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img