More

    Asperităţi preelectorale

    Intenţia liberalilor de a modifica actuala Lege electorală, în sensul revenirii la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, a provocat tensiuni între PNL şi UDMR.

    Maghiarii s-ar fi aşteptat ca liberalii să-i informeze şi pe ei că plănuiesc un astfel de demers controversat, înainte de a-l fi lansat în spaţiul public. Mai cu seamă că, încă de la mijlocul anului trecut, oficiali ai Partidului Popular European (PPE) au transmis celor două formaţiuni să colaboreze îndeaproape, atât pe plan parlamentar, cât şi electoral, ca membre ale aceleiaşi familii politice.

    Kelemen Hunor este nemulţumit că dialogul dintre PNL şi UDMR se dovedeşte inexistent, iar liberalii îşi fac campanie electorală prin susţinerea unei modificări legislative, care, dacă ar fi consfinţită, ar avea consecinţe negative asupra Uniunii. Astfel, UDMR riscă să piardă o serie de primării, chiar dacă le-ar fi câştigat din primul tur, fiindcă partidele româneşti îşi vor uni forţele în turul al doilea.

    Ludovic Orban, noul candidat al PNL la Primăria Capitalei, s-a întâlnit cu Klaus Iohannis, iar preşedintele României ar fi anunţat, conform unor surse liberale, că va susţine această candidatură. Amintim că nu cu mult timp în urmă Klaus Iohannis şi-a declarat public susţinerea pentru Cristian Buşoi, care între timp a renunţat în favoarea lui Ludovic Orban la candidatura pentru Primăria Capitalei. Însă, imprudent, Orban a declarat că singurul care a încercat să pună în practică un program concret pentru Bucureşti a fost Traian Băsescu. Rămâne de văzut dacă o asemenea declaraţie a fost sau nu pe placul lui Klaus Iohannis.

    Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei este în acest moment Gabriela Firea, dar liderul partidului, Liviu Dragnea, lasă deschis acest subiect. Mişcarea Populară refuză să precizeze dacă Traian Băsescu va candida. Sperăm să nu o facă.

    Voicu D.Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE