More


  BNR lansează o emisiune monetară aniversară. Ce semnificaţie au noii bani

  - Advertisement -

  Economii

  Banca Naţională a României lansează un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) şi o altă monedă din argint dedicate toate împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române. Tirajul pentru această emisiune este de 150 seturi monede şi 200 monede din argint.

  Banca centrală va emite o monedă de aur în valoare nominală de 100 de lei, cu formă rotundă, în diametru de de 21 de mm şi cu o greutate de 6, 452 grame.

  Cea de argint va avea o valoare de 10 lei şi va cântări 31,103 grame la un diamatreu de 37 de mm, iar cea din tombac cuprat va avea valoarea de 1 leu.

   bnr-lanseaza-trei-noi-monede-dedicate-implinirii-a-150-de-ani-de

  Aversul celor trei monede de aru, argint şi tombac vor reprezenta conform BNR imaginea zeiţei Minerva de pe emblema Academiei Române suprapusă peste frontonul sediului Academiei din Bucureşti şi peste aula din incinta acestuia, stema României, inscripţia ‘ROMANIA’ şi anul de emisiune ‘2016’. Tot pe aver va fi menţionată şi valaorea monedei de 100 lei, 10lei sau 1 leu în funcţie de materialul din care este fabricat aceasta.

  Reversul este comun tuturor monedelor, indiferent de materialul din care sunt turnate şi prezintă portretele membrilor fondatori ai Societăţii Academice Române şi inscripţiile ‘ACADEMIA ROMANA’ şi ‘150 DE ANI DE LA INFIINTARE’.

  Monedele vor fi ambalate, separat, în capsule transparente.

  Seturile de câte trei monede dar şi emisiunea separată de  monede din argint vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestora, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

  Broşurile vor cuprinde şi certificatul de autenticitate al emisiunii care va fi semnat de guvernatorul BNR; Mugur Isărescu şi de casierul central.

  Preţurile vor fi de 1.970 fără TVA pentru setul de trei monede şi de 330 de lei fără TVA pentru moneda de argint.

  Monedele au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img