More


  Cioloş spune că nu sunt bani pentru majorarea indemnizaţiilor pentru mame: “Să ne spună Parlamentul de unde să tăiem”

  - Advertisement -

  Dacian Cioloş susţine că nu sunt bani la buget pentru majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului şi solicită Parlamentului să indice şi sursa de finanţare pentru aceste plăţi.

  Mame, care isi poarta copii la piept, participa la un mars organizat cu ocazia evenimentului "Saptamana Internationala a Purtarii Bebelusilor", in Parcul Copiilor din Timisoara, miercuri, 8 octombrie 2014. SEBASTIAN TATARU / MEDIAFAX FOTO
  Mame, care isi poarta copii la piept, participa la un mars organizat cu ocazia evenimentului “Saptamana Internationala a Purtarii Bebelusilor”, in Parcul Copiilor din Timisoara, miercuri, 8 octombrie 2014. SEBASTIAN TATARU / MEDIAFAX FOTO

  “Când Parlamentul vine cu modificări sau cu propuneri legislative care vizează alocări bugetare, o spune Constituţia, e important să precizeze de unde luăm banii dacă e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem, înseamnă un deficit care riscă să meargă peste 3%”, a declarat Dacian Cioloş la ProTV.

  Săptămâna viitoare deputaţii vor vota în plen ca mamele să primească o indemnizaţie egală cu 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni. În plus, de aceşti bani vor beneficia timp de doi ani, şi nu un singur an, aşa cum prevede actuala lege.

  Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor a majorat, la începutul lui martie, indemnizaţiile de creştere a copilului pentru mame, eliminând totodată plafonul maxim de 3400 de lei şi înlocuindu-l cu 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni.
  Prin modificările aduse de comisie, indemnizaţia minimă va creşte de la 600 de lei cât este în prezent, la peste 1000 de lei, dacă legea intră în vigoare.

  Totodată, deputaţii au stabilit că indemnizaţia minimă va reprezenta minim 85% din salariul minim brut garantat în plată. Potrivit Ministerului Muncii, salariul minim va creşte din luna mai la peste 1250 de lei, astfel că indemnizaţia va creşte proporţional.

  O altă modificare prevede că femeile vor beneficia de acelaşi nivel al indemnizaţiei, indiferent dacă optează pentru 12 sau 24 de luni de concediu maternal. Totodată, femeile care optează pentru revenirea în activitate după primele 12 luni vor primi un bonus de 50% din cuantumul indemnizaţiei minime garantate. Conform calculelor făcute pe cifrele actuale, acest bonus s-ar ridica la peste 500 de lei.
  Pentru femeile care vor naşte gemeni, tripleţi sau multipleţi, nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut.

  Aceste modificări au fost susţinute de către reprezentanţii tuturor partidelor politice.

  Ministrul Muncii, Ana Costea, a fost prezentă la lucrările Comisiei de Muncă, dar a explicat că nu susţine toate modificările adoptate de deputaţi.

  ”Ţinând cont de posibilităţile de susţinere bugetară, chiar dacă o să vă supăraţi pe mine, nu pot să vin să vin să susţin tocmai pentru că manifestăm o preocupare şi o grijă faţă de mame şi femei (…) Vă solicit renunţarea la cele două opţiuni de concediu şi reglementarea pentru toate situaţiile a concediului până la împlinirea, de către copil, a vârstei de doi ani sau trei ani în cazul copiilor cu dizabilităţim, menţinerea limitei maxime de 3400 de lei, corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de inserţie cu un an. Pentru această variantă estimăm o creştere de aproximativ 4000 de beneficiari şi un efort bugetar suplimentar pe 12 luni de aproximativ 180 de milioane de lei, efort bugetar pe care noi l-am calculat”, a declarat ministrul Muncii.

  Aceste modificări ar putea intra în vigoare de la 1 iulie 2016, Camera Deputaţilor fiind for decizional.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img