More  CRIZA REFUGIAŢILOR. UE a ajuns la un nou acord cu Turcia. Ce conţine planul ”one in, one out”

  sos

  Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat marţi că liderii europeni au ajuns la un acord cu Turcia în privinţa reducerii numărului de imigranţi clandestini care vin în Grecia, în urma discuţiilor de la summitul de luni de la Bruxelles, informează site-ul postului Deutsche Welle. Potrivit înţelegerii, imigranţii care ajung clandestin în Grecia vor fi întorşi în Turcia. “Pentru fiecare imigrant sirian reprimit, unul va fi repartizat în UE direct din Turcia”, a detaliat Juncker planul ”one in, one out”

  “Făcând ceea ce intenţionăm, vom distruge modelul de afaceri al traficanţilor de persoane care exploatează suferinţa persoanelor şi vom impune că sigura modalitate viabilă de a ajunge în Europa este cea oferită de mijloacele legale. Nu va mai exista nicio încurajare a cetăţenilor sirieni de a plăti traficanţilor pentru a le asigura transportul pe Marea Egee. Dacă vei face asta ca imigrant, nu numai că vei fi trimis înapoi în Turcia, dar vei fi plasat la finalul listei pentru repartizarea imigranţilor”, a declarat Juncker, explicând că în baza noului acord Turcia va trebui să primească înapoi toţi imigranţii clandestini care ajung în Grecia, inclusiv cetăţenii sirieni.

  “Pentru fiecare imigrant sirian reprimit, unul va fi repartizat în UE direct din Turcia”, a subliniat Juncker.

  Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a solicitat luni liderilor celor 28 de state UE încă trei miliarde de euro şi accelerarea procedurilor pentru ridicarea restricţiilor de călătorie în cazul cetăţenilor turci în UE, în schimbul reprimirii tuturor imigranţilor clandestini care ajung în Grecia din Turcia, inclusiv a cetăţenilor sirieni. De asemenea, premierul turc a solicitat şi reluarea discuţiilor privind aderarea Turciei la UE.

  După ce liderii europeni “au primit cu bunăvoinţă” propunerile Turciei, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a declarat că detaliile legale ale înţelegerii anunţate marţi vor fi agreate în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare, în perioada 18-19 martie. “Suntem conştienţi că acum avem o soluţie”, a declarat Tusk.

  Anul trecut, Turcia a acceptat în schimbul unei sume de trei miliarde de euro să reţină imigranţii din ţară, unde se află deja peste două milioane de refugiaţi. Cei mai mulţi imigranţi care ajung în Grecia, principala poartă de intrare în UE, provin din Turcia, după ce traversează Marea Mediterană.

  Dar numărul de imigranţi a înregistrat scăderi prea mici în ultimele luni, parţial şi din cauza temperaturilor scăzute, ceea ce a impus reevaluarea înţelegerii încheiate cu Turcia.

  În Grecia, care ar putea să se confrunte cu o criză umanitară majoră după cum au avertizat oficialii greci, se află zeci de mii de imigranţi blocaţi, care nu pot trece frontiera pentru a ajunge în Macedonia, care a impus restricţii privind accesul imigranţilor pe teritoriul ţării în încercarea de a reduce fluxul acestora.

  În cadrul summitului de luni, liderii europeni au convenit asupra închiderii rutei balcanice, tranzitată de imigranţii clandestini pentru a ajunge în state din vestul Europei, precum Germania care anul trecut a înregistrat 1,1 milioane de solicitări de azil.

  Peste 131.000 de imigranţi au sosit în Europa în primele două luni ale anului, mai mult decât în prima jumătate a anului trecut, potrivit ONU.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE