More


  Din culisele mediului de afaceri românesc

  - Advertisement -

  Un om de afaceri, de bună credință, de prin părţile Sătmarului, care a venit în concediu din străinătate în Satu Mare, afirma cu o mare revoltă în glas: “ Aici, la noi, e încă multă confuzie în mediul de afaceri românesc! În Occident, ţi-ai plătit dările către stat, după care eşti lăsat să lucrezi în pace. La noi, legislaţia fiscală s-a schimbat de nenumărate ori de-a lungul anilor. Dacă stai bine şi calculezi, dacă eşti privat, nu rămâi aproape cu nimic după ce plăteşti toate taxele…”.

  De scenariile discreditării nu mai vorbim, că vorbeşte toată lumea ! Relaxarea fiscală se lasă îndelung aşteptată în mediul de afaceri. Nimeni nu găseşte o strategie economică în urma căreia să trăiască bine şi omul de afaceri şi statul ? Nu o dată am auzit expresia vehiculată de unii oameni de afaceri: “ Dăm la stat ce este de dat, dar, aleşii ce fac pentru noi ? “ Chiar aşa, ce ar trebui să facă decidenţii pentru încurajarea mediului de afaceri românesc ? Ce fac specialiștii în domeniul legislației pentru ca o parte măcar din economia subterană să intre relaxată şi de bună voie în zona legalităţii, în urma unor hotărâri legislative inteligente ? E nevoie ca presiunea fiscală să fie temperată și ajustată în funcție de media fluctuației consumului ?

  Iată întrebări, la care omul de afaceri răspunde în mod sincer : „ Datorită presiunii fiscale, omul de afaceri caută subterfugii pentru a supravieţui în continuare, mai ales că în vremurile acestea consumul este scăzut, iar blocajele financiare sunt la modă ! Numai noi ştim, câte într-o lună, cum adunăm banii: pentru rata la bancă, de salarii, de impozite la stat, consumabile şi alte cheltuieli. Dacă respectăm tot ceea ce ni se impune… închidem firmele românești ?”.

  Oamenii de afaceri au nevoie de protecție indigenă și de un dialog permanent cu decidenții pentru a găsi soluțiile legislative optime în vederea prosperității afacerilor. Unii dintre oamenii de afaceri afirmă că nu sunt receptate pe deplin doleanțele lor și că soluțiile legale se lasă așteptate vreme îndelungată. În mod onorabil, este încurajat mediul de afaceri românesc printr-un dialog constructiv profesional ? Unii au închis firmele și-au plecat la muncă în străinătate.

  E de-a dreptul dramatic ce se întâmplă în zona micilor întreprinzători. Ei nu vor să fie sclavii unor mentalități și să plătească din munca lor pentru incompetențele unora, care stau în fotoliile călduțe ale mult invocatei democrații. Zilele trecute am stat de vorbă cu un întreprinzător particular, care afirma că este de-a dreptul dramatic ce se întâmplă în sfera mediului de afaceri din România. Să fie oare această constatare un avertisment !?

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img