More


  Documentul care dezvăluie secretul ISIS, publicat de presa occidentală: ”E risc de IMPLOZIE”

  - Advertisement -

  Mandatory Credit: Photo by REX USA (2642870a) Hayat Boumeddiene, far right Hayat Boumeddiene 'appears in Islamic State film' - 06 Feb 2015 The latest video released by French-speaking Islamic state (ISIS), fighters may be Hayat Boumeddiene, who is believed to have knowledge about the deadly January 9, 2015 attack on a Paris kosher grocery,The video, titled "Blow Up France 2," was released Tuesday and shows an ISIS fighter praising previous attackers in France and calling for new attacks. The video shows a woman standing next to the speaker, wearing camouflage clothing and holding a weapon. French authorities are investigating the possibility this woman could be Hayat Boumeddiene. Her husband, Amedy Coulibaly, killed four hostages January 9 at a kosher grocery in Paris, authorities said. He was killed by police in a rescue and the remaining hostages fled to safety.

  Postul de ştiri Sky News a anunţat miercuri că a intrat în posesia unor documente care conţin numele a 22.000 de membri ai Statului Islamic (SI), o scurgere de informaţii care poate fi devastatoare pentru gruparea jihadistă în opinia unor experţi, relatează AFP online.

  Un fost membru SI nemulţumit a trimis postului britanic un dispozitiv USB cu aceste fişiere, furate de la şeful poliţiei interne a organizaţiei jihadiste, potrivit Sky News.

  Documentele respective, care conţin, între alte informaţii, numele, adresele şi numerele de telefon ale unor recruţi, sunt de fapt formulare completate de către cetăţeni din 55 de ţări care s-au alăturat SI, precizează Sky News.

  Unele fişe ar conţine informaţii despre jihadişti neidentificaţi până acum şi care se află în Europa de Vest, Statele Unite, Canada, Magreb şi Orientul Mijlociu, potrivit postului.

  “Sky News a informat autorităţile”, a anunţat postul pe site.

  Ministerele britance de Interne şi Externe nu erau disponibile să comenteze imediat.

  Recruţii SI răspund în total unui număr de 23 de întrebări – între altele despre grupa sanguină, numele de fată al mamei sau “nivelul înţelegerii sharia”, legea islamică – potrivit unor copii ale unor formulare difuzate de Sky News.

  Scurgeri anterioare de informaţii au trădat deja o tendinţă birocratică pronunţată a SI. Dacă aceasta din urmă este confirmată, ea va constitui – prin aploarea sa – cea mai importantă scurgere de informaţii.

  Richard Barrett, un fost director al unităţii de luptă împotriva terorismului din cadrul serviciilor britanice de informaţii externe, a catalogat aceste informaţii drept o “resursă inestimabilă pentru analişti”.

  – Risc de “implozie”

  “Ar putea fi un eveniment major”, a declarat pentru AFP Chris Phillips, directorul general al cabinetului International Protect and Prepare Security Office.

  “Acest lucru arată cât de vulnerabilă este (gruparea) SI în faţa celor din interiorul său care se întorc împotriva sa”, a apreciat el.

  Documentele transmise Sky News ar putea să fie folosite în viitoare procese, potrivit lui Phillips, şi să conducă la o reducere a numărului plecărilor unor cetăţeni din ţările europene sau nord-americane către zone aflate sub controlul SI.

  “Înţelegerea modului în care aceşti oameni au călătorit şi cine i-a recrutat este esenţială în vederea reducerii (numărului) unor plecări viitoare”, a subliniat el.

  Câteva mii de cetăţeni europeni s-au alăturat acestei organizaţii – care a cucerit zone vaste în Siria şi în Irak, unde a proclamat în 2014 un “califat” -, iar autoritţile din ţările lor de origine se tem că ar putea comite atentate după ce se întorc.

  Numele anumitor jihadişti – deja identificaţi – apar în aceste documente. Este vorba, între alţii, despre Abdel-Majed Abdel Bary, un fost rapper originar din Londra care a devenit cunoscut după ce a postat pe Twitter o fotografie în care agită un cap uman.

  Alt nume cunoscut în Marea Britanie este cel al lui Junaid Hussain, un susţinător SI originar din Birmingham (centru), ucis într-un atac cu avioane fără pilot în august.

  Documentele au fost livrate Sky News de către un fost luptător din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL) care s-a alăturat SI şi care îşi spune “Abu Hamed”.

  După ce au fost furate, el le-a transmis unui jurnalist, în Turcia, căruia i-a spus că a părăsit SI din cauza “prăbuşirii principiilor islamice în care crede” în interiorul grupării.

  “Această organizaţie este o escrocherie, nu este islamul”, afirmă el într-o înregistrare video difuzată de Sky News, în care nu i se vede faţa. El afirmă că speră ca documentele pe care le-a furnizat să permită, “cu voia lui Allah”, distrugerea Statului Islamic.

  “Aceste informaţii trebuie, evident, să fie utilizate. Ele aparţin celor care luptă împotriva Statului Islamic”, continuă el.

  El afirmă că organizaţia jihadistă şi-ar fi abandonat cartierul general din oraşul Rakka, în nordul Siriei, şi s-ar fi retras în deşert.

  Această scurgere de documente “arată că există voci disidente în cadrul SI”, a declarat pentru AFP Olivier Guitta, directorul general al cabinetului de consultanţă GlobalStrat.

  Gandul.info  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img