More


  După Ungaria, alte trei ţări construiesc garduri la frontiere

  - Advertisement -

  7344187-mediafax-foto-adrian-piclisan

  Estonia, Lituania şi Letonia înăspresc controalele la graniţe şi construiesc garduri la frontierele lor estice, informează Reuters. Acestea sunt îngrijorate că zona baltică ar putea reprezenta un nou punct de intrare în U.E pentru refugiaţi, asta după ce rutele balcanice au devenit tot mai puţin accesibile.

  Îngrijorarea guvernelor din regiunea baltică vine după ce nu mai puţin de 6000 de solicitanţi de azil au ajuns anul trecut în Norvegia şi Finlanda din Rusia.

  Letonia şi Estonia au început deja construirea unui gard la frontierele lor estice. În acelaşi timp, în Lituania se vor intensifica controalele la graniţă, urmând a fi reintrodus controlul documentelor de identitate la graniţa de nord cu Letonia, ca exerciţiu de gestionare a unei eventuale crize la frontieră.

  “Până anul trecut nici Norvegia, nici Finlanda nu au avut probleme cu migraţia la graniţa cu Rusia. Apoi, fluxul de migranţi a explodat într-o singură săptămână, ca prin minune”, a precizat şeful poliţiei de frontieră lituaniene, Renatas Pozela, pentru Reuters.

  Dacă ruta Grecia – Europa de Vest va fi blocată, traseul Moldova – Ukraina – Marea Baltică ar putea deveni mai popular, susţin oficialii.

  Estonia va instala dispozitive de supraveghere a fluxului de migranţi, precum cele funcţionale deja la graniţa Lituaniei cu Belarus.

  “Este regretabil că avem nevoie de un gard la frontieră, însă, dată fiind situaţia privind criza migranţilor, s-ar putea să fie necesar”, susţine Ojars Eriks Kalnins, deputat leton şi membru al Comisiei pentru Afaceri Externe.

  Din totalul de 31.000 de migranţi sosiţi anul trecut în Norvegia, peste 5000 au venit pe filiera rusă, fapt care pare să justifice intenţia statelor baltice de a spori controlul la graniţele estice.

  Gandul.info  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img