Eroul Ioan Buteanu, comemorat la Careicarei

Prepozitul Ioan Buteanu a fost comemorat ieri în biblioteca Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu” Carei. Aici se află la loc de cinste și bustul lui Ioan Buteanu, prefectul Zarandului și colaborator apropiat al eroului ardelean Avram Iancu. Printr-un scurt discurs, bibliotecara Nicoleta Latiș a prezentat biografia celor două personalități culturale careiene , subliniind diferențele ce există între acestea pentru a nu fi confundate. La final, a fost depusă o coroană de flori la bustul lui Ioan Buteanu, prefectul Zarandului.

Au fost prezenți gazdele evenimentului, directorul instituției, Adrian Micovschi, bibliotecar Gyöngy Micovschi, un grup de elevi ai liceului, alături de organizatorii acestuia, Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură și Sport Carei, Corina Nuna, directoarea Bibliotecii Municipale Carei, și bibliotecar Nicoleta Latiș. S-a născut la Sighetu Marmației, în anul 1821, (în alte surse este greșit scris Șomcuta Mare, acolo s-a născut tatăl său), într-o veche familie nobilă din Țara Chioarului. A urmat gimnaziul în Baia Mare și Carei, iar dreptul la Cluj și Zagreb. A fost timp de trei ani cancelist la Tabula Regia din Târgu Mureș (curtea de apel a Transilvaniei). După ce a obținut diploma de avocat s-a stabilit în Abrud, unde îl găsesc și evenimentele din 1848. Generalul austriac Anton Puchner l-a numit administrator al Zarandului, iar Comitetul Național Român l-a desemnat prefect în acea regiune.

În data de 15 mai 1848 a ținut o cuvântare la Adunarea de la Blaj, în care a criticat intenția revoluționarilor maghiari de unire a Transilvaniei cu Ungaria. Aflat la Sibiu în vara lui 1848, a primit o invitație de la Nicolae Bălcescu prin care îi cerea să se alăture revoluției muntene, dar fiind foarte prins de treburi nu a putut să-i dea curs. Însă i-a cerut lui Avram Iancu să pledeze în cadrul Comitetului național pentru a lua măsuri “ca să putem ajutora pe frații de dincolo”.

În timpul armistițiului din 1849 dintre revoluționarii maghiari și moții conduși de Avram Iancu, la 6 mai maiorul aventurier Imre Hatvani cu un detașament de revoluționari unguri a intrat prin surprindere în Abrud, i-a dezarmat pe români și s-a dedat la atrocități. În data de 7 mai prefecții Petru Dobra și Ioan Buteanu a fost luați prizonieri. Dobra a fost împușcat la Abrud, iar Buteanu a fost trimis la Brad și închis. În data de 19 mai maiorul Hatvani s-a retras din Abrud la Brad, apoi, prin Baia de Criș și Hălmagiu, la Gurahonț. În retragere l-a luat și pe Buteanu, pe care l-a spânzurat fără judecată în data de 23 mai 1849 la Iosășel.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts